Корона послала на биро више од 23.000 људи

23.09.2020. 09:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Да је ситуација изазвана вирусом корона и те како уздрмала тржиште рада у БиХ, показује податак да је списак званично незапослених лица у протеклих неколико мјесеци повећан за више од 23.000 имена.

У фебруару је посао тражило 402.888 људи, након чега БиХ, већ од марта, запљускује талас заражених, а тиме и рестрикције у пословању фирми, да бисмо у задњем дану јула, што су и посљедњи доступни подаци, имали 426.252 незапослених.

Било је и горе, поручује Селведин Шаторовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ, који тврди да је, само у марту и априлу у ФБиХ без посла остало до 40.000 људи, али су их послодавци, по стабилизацији стања, односно ублажавања мјера, почели враћати на радна мјеста.

- Свакако је и тај податак од 23.364 људи, за колико је повећана незапосленост, фрапантан. Генерално, то показује да БиХ није на адекватан начин успјела одговорити изазову који се зове ковид-19. Истина је да је то у ентитету Република Српска урађено на пуно бољи начин него што је то случај био у Федерацији БиХ - рекао је Шаторовић у изјави за "Независне новине".

Према његовим ријечима, имајући у виду сва дешавања у Европи и свијету, гдје се очекује нови талас вируса корона, ако не буде правовремене и адекватне реакције која ће ситуацију предуприједити, ова бројка би могла постати два или три пута већа.

Да наше тржиште рада зависи и од стања у осталим државама, сматрају и у Привредној комори Републике Српске, гдје кажу да ситуација изазвана вирусом корона и даље утиче на привреду Српске.

- Цјелокупна ситуација, када је у питању пословање наше привреде, не зависи само од епидемиолошке ситуације у Републици Српској и БиХ, него и од дешавања на нама најзначајнијим тржиштима, првенствено ЕУ, односно тржиштима са којима имамо највећу спољнотрговинску размјену - појашњава у изјави за "Независне новине" Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.

Он подсјећа да је ова комора у протеклим мјесецима предлагала низ мјера чији је циљ очување радних мјеста, али и фирми, јер је, како каже, неопходно створити услове да радници, када све ово прође, имају гдје да раде.

- У великом проценту мјере које смо предложили Влада РС је усвојила. Те мјере су очито дале резултат, на начин да у Српској не дође до масовнијег отпуштања радника - рекао је Благојевић.

Да незапосленост више расте у ФБиХ него у Српској, показују и званични подаци Агенције за рад и запошљавање Босне и Херцеговине.

Како је саопштено из ове агенције, посљедњег дана јула у БиХ су биле 426.252 особе на евиденцијама завода и служби запошљавање, а тај број је, у односу на претходни мјесец повећан за 4.952 особе.

"Незапосленост се повећала у Федерацији БиХ за 4.041 особу (1,24 одсто), у Републици Српској за 777 особа (0,21 одсто) и у Брчко дистрикту БиХ за 134 особе (1,92 одсто)", навели су из Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Истовремено, из Агенције за статистику БиХ наводе да је међу незапосленима најмање особа вишег образовања, тј. ВШС, а слиједе полуквалификоване особе, њих 7.136.

- Уочава се да је највећи број незапослених особа са ВКВ и КВ квалификацијом 135.591, затим слиједе особе са средњом стручном спремом - 124.550 и неквалификоване особе - 112.139 - саопштено је из Агенције за статистику БиХ.

Једна фризерка из Бањалуке каже да је у страху да не остане без посла, јер је и муштерија све мање у ово доба короне.

- Промет није као некад, морају се поштовати и све епидемиолошке мјере, по једно је у салону, морамо све дезинфиковати, носити маске, тако да и то успорава процес рада. У страху сам да ћу, ако се овако настави, завршити на бироу - казала је она.

Број незапослених у БиХ

Фебруар        402.888

Јули                426.252

Коментари 0
Повезане вијести
Службеници ће морати раније на посао Службеници ће морати раније на посао
Масовни откази и "кресање" плата у ИТ сектору Масовни откази и "кресање" плата у ИТ сектору
На платном списку десет година, а није долазио на посао, нико не зна ко је На платном списку десет година, а није долазио на посао, нико не зна ко је
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    9h 42m
    7
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    23h 24m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    22h 52m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    7h 44m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    21h 43m
    0