Kорона стала на пут лажњацима

24.12.2020. 10:03
0
ИЗВОР: Глас Српске

Службеници Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ одузели су за десет мјесеци ове године 3.008 фалсификата свјетских познатих брендова, што је за 12.135 комада лажњака мање него у истом периоду лани.

Према подацима УИО, међу заплијењеним копијама ове године нашле су се мајице, шорцеви и тренерке са именима познатих произвођача текстила као што су “Најк”, “Адидас”, “Томи Хилфигер”, “Келвин Клајн” и “Хуго Бос”, али и неки производи попут “самсунг” дисплеја за мобилне телефоне.

- Примијећено је да је највише одузете фалсификоване робе поријеклом из Кине и Турске и то производа од текстила - истакли су у УИО БиХ и додали да је прошле године, када није било ограниченог кретања, одузето много више фалсификоване робе, међу којом је било и на десетине лажних “луј витон”, “гучи”, “шанел” торби.

Економисти истичу да је тржиште БиХ већ годинама преплављено разним производима који носе ознаке познатих марки, најчешће одјећом и обућом, али да становници копије углавном купују свјесно.

Економиста Зоран Павловић истакао је да многи грађани желе да носе гардеробу свјетских познатих брендова, али због финансијске ситуације купују лажњаке, који се на први поглед много не разликују од оригинала.

- У свијету данас готово не постоји брендирани производ, а да у међувремену није покренута производња копије. У овом случају највише трпе штету они који много улажу у маркетинг, односно произвођачи оригинала - рекао је Павловић.

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача ДОН из Приједора Муриса Марић каже да је фалсификована роба свих врста преплавила бутике и уличне штандове.

- Доста грађана не разликује оригинал од плагијата, због чега често добију “мачка у џаку”. Потрошачи би требало више да се информишу како да разликују копију од оригиналне робе, а на интернету могу наћи на стотине примјера - казала је Марићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Приходи од индиректних пореза 9,727 милијарди КМ Приходи од индиректних пореза 9,727 милијарди КМ
Тегелтија именован за директора УИО Тегелтија именован за директора УИО
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    8h 9m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    20h 9m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    21h 43m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    5h 38m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    4h 56m
    0