Корона вирус код обољелих овако изгледа из дана у дан

19.03.2020. 10:27
0
ИЗВОР: stil.kurir.rs

Први симптоми корона вируса су температура, грозница, суво грло, осјећај умора и бола у мишићима. Чак 85 процената свих заражених искусиће само ове симптоме у првој фази болести, која траје седам дана, док ће преосталих 15 процената ући у такозвану "фазу два", која траје још двије недјеље и у којој се развијају респираторне и друге сметње, пише "Дејли мејл".

- Симптоматологија прве фазе болести слична је било којој виремији и у тој фази тешко је препознати да ли је у питању грип или Covid19 - тврди тим научника који је спровео детаљну студију о понашању корона вируса у Вухану у Кини.

Два тима научника анализирала су понашање вируса на мјесту гдје се првобитно појавио, у Вухану у Кини, и изнијели студију која детаљно и по данима објашњава на који начин се вирус развија у људском организму и какву симптоматологију даје.

Анализа клиничке слике обухватила је одрасле људе заражене вирусом Covid19, који су примљени у болнице у Вухану у периоду од 29. децембра 2019. до 31. јануара 2020. међу којима су они који су пребродили болест, али и они који су, нажалост, преминули.

Научници су утврдили да је просјечно трајање температуре код заражених 12 дана, али да се кашаљ и респираторне сметње могу задржати и знатно дуже.

Симптом кратког даха нестајао је у просјеку око 13 дана од тренутка заразе код оних који су ишли ка опоравку, а задржавао се истим интензитетом код теже погођених пацијената до тренутка смрти.

Према спроведеној студији, просјечно вријеме од наступања првих симптома болести и пријема у болницу, па до опоравка у Кини је било 22 дана, док је период од заразе до смрти износио 18,5 дана.

Тимови су такође закључили да вирус напредује од благих симптома до тешке респираторне инсуфицијенције у року од осам дана. Први симптоми везани за отежано дисање појављивали су се у просјеку петог дана, да би се у наредна три дана рапидно погоршавали, а осмог дана би дошло до застоја дисања и даља њега је захтијевала стављање пацијената на респираторе.

Развој болести по данима

Дан 1. Пацијенти могу осјећати благу грозницу, болове у мишићима, замор и осјећај сувог грла. Мали број је пријавио и осјећај мучнине као симптом.

Дан 5. Старији пацијенти и пацијенти који болују од неке хроничне болести почињу да осјећају прве тегобе са дисањем. Мали проценат (10%) пацијената пријавио је у овом периоду осјећај мучнине и упорну дијареју.

Дан 7. У овом периоду пацијенти код којих су се развиле теже респираторне сметње долазе у фазу када морају бити хоспитализовани због ризика од колапса плућа. Код друге групе пацијената коју чини око 85 процената свих обољелих, опет, ово је период када знаци болести почињу да се повлаче и клиничка слика се драстично поправља.

Дан 8. Код пацијената код којих су се респираторне сметње погоршавале долази до акутног респираторног синдрома, када плућа више нису у стању да тијелу и виталним органима обезбиједе довољно кисеоника. У ову фазу болести доспјело је око 15 процената обољелих.

Дан 10. Пацијенти чије се стање погоршава пребацују се у јединице интензивне његе, гдје им даље пружа неопходна њега.

Дан 12. У овом периоду, према студији из Вухана, температура полако почиње да јењава код оних са лакшом или средње тешком клиничком сликом.

Дан 13. Код пацијената који су развили респираторне сметње, овај симптом почиње да јењава, опет у случајевима лакших и средње тешких клиничких слика (85%). Док код преосталих 15% симптоматологија стагнира или се погоршава док не наступи смрт.

Препоруке СЗО, епидемиолога и здравствених радника у превенцији заразе вирусом Covid19 су појачана лична хигијена, хигијена животног простора средствима попут алкохола и асепсола, стерилисање ствари са којима смо у сталном контакту, попут мобилних телефона и самоизолација, односно избјегавање контаката у највећој могућој мјери.

Зато, будите одговорни према себи и другима и останите код куће!

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    20h 40m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    10h 36m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    22h 27m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    18h 7m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    21h 27m
    0