Корона вирус укупно има 155 особа, двоје на респиратору

27.03.2020. 10:34
0
ИЗВОР: Srpska.info

У Српској су регистрована 34 нова случаја вируса корона, потврдио је министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић.

То чини укупно 155 особа заражених у РС. Јуче је урађено 176 налаза и толико је особа тестирано у протекла 24 часа у лабораторијама у УКЦ и ИЈЗ.

Од укупног броја новозаражених 22 су из Бањалуке, четири из Теслића, двије из Лакташа, двије из Прњавора, једна из Приједора, једна из Бијељине, једна из Котор Вароша и једна из Модриче.

Заражена и три љекара

Шеранић је потврдио да су обољела и три љекара.

– Особе којима је 13. дан карантина нисмо пребацивали у Студентски дом. Пратимо све особе које имају позитиван налаз на корона вируса. Направили смо неколико изузетака у Бањалуци. Ријеч је о породичним кластерима гдје има више дјеце, они су кући и њих контролишемо 24 часа. Њих је 11 у Бањалуци, гдје је или мајка са малом дјецом или оособе које његују непокретна лица – рекао је Шеранић.

Како је рекао проблем са гријањем који је био јуче у Студентском дому је зато што треба мало времена да се простор загрије.

– Молим мало разумијевања. али ће то профункционисати, као и топла вода у Студентском дому Бањалука. Појединачни случајеви који се јављају медијима, молим медије да преузму одговорност и да не подржавају овакво понашање, јер их ми сигурно нећемо толерисати. У питању је колективни проблем – истакао је Шеранић.

Додао је да се у УКЦ тренутно налази 27 особа са средње тешком клиничком сликом, а двије су на респиратору и имају хронична обољења. На пулмологији је шест пацијената. Међу новозараженим су и три љекара, па сад здравствене установе провјеравају њихове контакте, да се ставе под надзор.

– Од новорегистрованих, два љекара су из јавних здравствених установа, а добро је то што нису радили. Један техничар је из приватне здравствене установе. Особе које су на респиратору су витално угрожене, а од раније имају тешка хронична обољења – додао је министар.

Набавка тестова

Како је рекао стање на тржишту је алармантно, кад је ријеч о набавци тестова.

– То је донација УНДП, набавили смо 25.000 тестова. Треба да стигне у понедјељак 3.000 првих. Стање на тржишту је алармантно, кад је ријеч о набавци тестова. Не ослањамо се на ову донацију, један шири тим ради на набавци, успостављени су договори, па очекујемо испоруку. Такође, један тест не значи само један апаратић. Ту су потребни и реагенси. Морамо набавити тестове који су валидни, да не бисмо отишли у погрешном правцу – подвукао је Шеранић.

Како је рекао онколошки пацијенти се и даље прихватају и раде све што је потребно, о чему одлучују љекари који их воде.

– Неке ствари смо морали да ставимо на чекање и упутство је да се прихватају у складу са хитношћу – закључио је министар.

Коментари 0
Повезане вијести
Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење
Шеранић најавио нове мјере због короне Шеранић најавио нове мјере због короне
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    16h 47m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    16h 54m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    13h 36m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    8h 14m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    8h 46m
    0