Корона закочила увоз возила, цијене половних аутомобила већ пале

08.04.2020. 08:46
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Вирус корона и те како је утицао на тржиште четвороточкашима, чији увоз у БиХ је драстично пао, а забиљежено је и резање цијена половних аутомобила.

Наиме, свега 3.520 аутомобила увезено је у БиХ прошлог мјесеца, показују подаци из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Да је ситуација у вези са пандемијом задала ударац и овој области показује поређење са мартом прошле године, када нам је из иностранства стигло много више четвороточкаша, односно њих 8.684.

Доскоро су трговци возилима слијегали раменима на питање хоће ли новонастала ситуација утицати на велике поремећаје цијена, а већ сада најављују да ће половни четвороточкаши у БиХ сигурно, појефтинити.

- Видите, сви лагери су претрпани и ми ћемо дефинитивно гледати да снизимо цијене због цјелокупне ситуације. Морамо бити врло отворени, сигурно ћемо правити неке акције да чистимо лагере и продајемо аутомобиле. Сигурно је да ће они који су хтјели да купе ауто имати повољније услове - рекао је Харис Муратовић, предсједник Удружења овлаштених заступника и трговаца аутомобилима при Привредној комори ФБиХ.

Судећи према његовим ријечима, потражња за возилима на тржишту БиХ је јако слаба.

- Границе су затворене за транспорт таквих врста робе, а друга ствар су блокаде које имамо у држави, што засигурно великим дијелом утиче на то да грађани ни не помишљају на куповину аута - рекао је Муратовић.

На порталима на којима се продаје роба истичу да још нису осјетили посебне промјене по количини огласа што се аутомобила тиче, али цијене падају.

- Примјећујемо одређене акције, снижење цијена возила, као и специјалне понуде, што бисмо могли приписати тренутном стању у земљи и свијету. Вјерујемо да се ситуација у онлине трговини неће знатно измијенити, осим што ће постојати све већа потреба за овим каналом продаје, у складу са немогућношћу физичког приступа продајним мјестима, а у сврху одржавања бизниса живим - рекла је Аида Раонић, бренд менаџер портала "OLX.BA."

Подсјетимо, у ауто-салонима су за "Независне" недавно рекли да је продаја стала, те да они тренутно не раде и да су радници код својих кућа.

Додали су да грађанима не пада на памет да у овој ситуацији размишљају о аутомобилима, а да ће губици зависити од тога колико ће све ово потрајати.

Из УИО БиХ су за "Независне" рекли да је у трећем мјесецу ове године у БиХ увезено 2.776 половних, те 744 нова возила. У марту прошле године увезли смо 7.652 половна те 1.032 нова возила.

Трендови су слични и у бројним осталим државама. У Великој Британији је забиљежен пад продаје нових четвороточкаша од 44 одсто у марту ове године у односу на март 2019.

Најизраженији пад када је ријеч о продаји возила осјетила је Италија - чак 85 одсто. У Француској је забиљежен пад од 72 одсто, а у Шпанији за 69 процената.

Траже да раде

Харис Муратовић, предсједник Удружења овлаштених заступника и трговаца аутомобилима при Привредној комори ФБиХ, каже да је ова бранша и те како погођена, у чему се, како тврди, на скали нашла одмах након хотелијерства и угоститељства.

Упутили су, додаје, захтјев да се и њима омогући да продају возила и сервисирају их.

- Наш дио посла, поготово у овој ситуацији, могуће је обављати са 90 одсто удјела онлине. Међутим, надлежни органи заиста немају разумијевања и ми ћемо имати велике посљедице, велики број људи ће вјероватно бити отпуштен - каже Муратовић те додаје да је у овој области запослено више од 3.500 људи, у продаји и сервису.

Пита се како могу бити отворене радње које продају бијелу технику и намјештај, док ауто-индустрија не ради.

Увоз возила у БиХ

март 2020.

март 2019.

  3.520

 8.684

(Извор: Управа за индиректно опорезивање БиХ)

Коментари 0
Повезане вијести
Са тржишта БиХ повучени бицикл за дјецу, новогодишње лампице и електрично решо Са тржишта БиХ повучени бицикл за дјецу, новогодишње лампице и електрично решо
Хреновкe повученe из продаје Хреновкe повученe из продаје
Са тржишта БиХ повучен продужни кабл Са тржишта БиХ повучен продужни кабл
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    1h 17m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    13h 54m
    1
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    23h 28m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    17h 42m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    22h 46m
    1