Кошарац, Бјелица – Подршка реализацији започетих пројеката

14.07.2020. 22:26
1
ИЗВОР: opstinasokolac.net

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац посјетио је данас општину Соколац и са начелником Милованом Бјелицом разговарао о актуелним друштвено – политичким темама. Они су разговарали о унапријеђењу сарадње у областима пољопривреде, привреде, инфраструктуре, енергетске ефикасности, екологије и других области.

Након састанка, начелник Бјелица захвалио се на свему што је поменуто министарство урадило како би се живот грађана Сокоца побољшао. Бјелица је истакао да је реализовано низ пројеката у сарадњи са вишим нивоима власти, без чије помоћи то не би било могуће.

– Ми смо имали идеје и пројекте, али је била неопходна подршка виших инстанци власти. Изнијели смо и проблеме са којима се тренутно сусрећемо и са којима ћемо бити суочени у наредном периоду. Ту првенствено мислим на ликвидност и на вишак запослених у општинским установама. Ипак, уз помоћ Владе РС успијевамо да се одржимо и да превазиђемо финансијске проблеме које имамо. Да би ишли у корак са другима, аплицирамо са пројектима различитим финансијским институцијама, надлежним министарствима, амбасадама, али за сваки пројекат неопходна нам је додатна подршка - казао је Бјелица.

Слика

Он је рекао да се нада да ће се бенефити данашњих разговора видјети у данима који долазе и да ће министар Кошарац охрабрити појединце и институције да подрже пројекте које кандидује локална управа.

Министар Кошарац, у обраћању медијима, рекао је да је свјестан чињенице да ће пандемија вируса корона имати велики утицај првенствено на привреду оба ентитета, те да је у Савјету министара формирана Група за социо – економски одговор која је задужена да доприносе да посљедице буду што мање.

– Институције су опредјељене да на темељу унутрашњих финансијских капацитета, уз сарадњу са Међународним монетарним фондом и другим организацијама створе повољан економски амбијент. Посебно ме радује чињеница да општина Соколац има своју Стратегију развоја за наредних десет година и да има интензивну и продуктивну сарадњу са свим институцијама, посебно са Владом РС - казао је Кошарац.

Он је нагласио да је неопходно унаприједити сарадњу са Савјетом министара БиХ, јер локална заједница има несумљив потенцијал и у областима екологије и туризма.

– Морамо наћи начин да оспособимо Центар за унапређење пољопривреде у Сокоцу, јер је то шанса за развој Универзитета у Источном Сарајеву и Бањој Луци, а уједно и добра база за едукацију пољопривредних произвођача ове регије.

Кошарац је информисао начелника Бјелицу која су то расположива грант средства која ће ове године бити доступна локалним заједницама, а чија ће намјена бити развој пољопривредне производње.

Слика

– Упознат сам да је општина Соколац укључена у пројекат „Виа динарика“ на локалитету Црвене стијене. Сматрам да је ово значајан корак у развоју руралног туризма. Могу најавити да ћемо у наредним данима обићи поменуте локације, заједно са начелником Пала, Бошком Југовићем, како би установили на који начин можемо унаприједити овај туристички потенцијал. Циљ нам је да промовишемо Романију и да је ставимо на туристичку трпезу и Републике Српске и БиХ - нагласио је министар Кошарац.

Закључак разговора, којем је присуствовао и вршилац дужности директора “Шума РС” Славен Гојковић, је да ова регија има потенцијал за развој туризма, чему мора претходити јачање еколошке свијести, заштита аутохтоних производа и спровођење енергетски ефикасних пројеката.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Лажни министар 15.07.2020. 09:21
    Шта би са оставке ?
Повезане вијести
Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог
На туцијади у Сокоцу више од 40 учесника На туцијади у Сокоцу више од 40 учесника
На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    15h 52m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    5h 5m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    4h 59m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    4h 36m
    1
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    19h 56m
    0