Košarac, Bjelica – Podrška realizaciji započetih projekata

14.07.2020. 22:26
1
IZVOR: opstinasokolac.net

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac posjetio je danas opštinu Sokolac i sa načelnikom Milovanom Bjelicom razgovarao o aktuelnim društveno – političkim temama. Oni su razgovarali o unaprijeđenju saradnje u oblastima poljoprivrede, privrede, infrastrukture, energetske efikasnosti, ekologije i drugih oblasti.

Nakon sastanka, načelnik Bjelica zahvalio se na svemu što je pomenuto ministarstvo uradilo kako bi se život građana Sokoca poboljšao. Bjelica je istakao da je realizovano niz projekata u saradnji sa višim nivoima vlasti, bez čije pomoći to ne bi bilo moguće.

– Mi smo imali ideje i projekte, ali je bila neophodna podrška viših instanci vlasti. Iznijeli smo i probleme sa kojima se trenutno susrećemo i sa kojima ćemo biti suočeni u narednom periodu. Tu prvenstveno mislim na likvidnost i na višak zaposlenih u opštinskim ustanovama. Ipak, uz pomoć Vlade RS uspijevamo da se održimo i da prevaziđemo finansijske probleme koje imamo. Da bi išli u korak sa drugima, apliciramo sa projektima različitim finansijskim institucijama, nadležnim ministarstvima, ambasadama, ali za svaki projekat neophodna nam je dodatna podrška - kazao je Bjelica.

Slika

On je rekao da se nada da će se benefiti današnjih razgovora vidjeti u danima koji dolaze i da će ministar Košarac ohrabriti pojedince i institucije da podrže projekte koje kandiduje lokalna uprava.

Ministar Košarac, u obraćanju medijima, rekao je da je svjestan činjenice da će pandemija virusa korona imati veliki uticaj prvenstveno na privredu oba entiteta, te da je u Savjetu ministara formirana Grupa za socio – ekonomski odgovor koja je zadužena da doprinose da posljedice budu što manje.

– Institucije su opredjeljene da na temelju unutrašnjih finansijskih kapaciteta, uz saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom i drugim organizacijama stvore povoljan ekonomski ambijent. Posebno me raduje činjenica da opština Sokolac ima svoju Strategiju razvoja za narednih deset godina i da ima intenzivnu i produktivnu saradnju sa svim institucijama, posebno sa Vladom RS - kazao je Košarac.

On je naglasio da je neophodno unaprijediti saradnju sa Savjetom ministara BiH, jer lokalna zajednica ima nesumljiv potencijal i u oblastima ekologije i turizma.

– Moramo naći način da osposobimo Centar za unapređenje poljoprivrede u Sokocu, jer je to šansa za razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci, a ujedno i dobra baza za edukaciju poljoprivrednih proizvođača ove regije.

Košarac je informisao načelnika Bjelicu koja su to raspoloživa grant sredstva koja će ove godine biti dostupna lokalnim zajednicama, a čija će namjena biti razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Slika

– Upoznat sam da je opština Sokolac uključena u projekat „Via dinarika“ na lokalitetu Crvene stijene. Smatram da je ovo značajan korak u razvoju ruralnog turizma. Mogu najaviti da ćemo u narednim danima obići pomenute lokacije, zajedno sa načelnikom Pala, Boškom Jugovićem, kako bi ustanovili na koji način možemo unaprijediti ovaj turistički potencijal. Cilj nam je da promovišemo Romaniju i da je stavimo na turističku trpezu i Republike Srpske i BiH - naglasio je ministar Košarac.

Zaključak razgovora, kojem je prisustvovao i vršilac dužnosti direktora “Šuma RS” Slaven Gojković, je da ova regija ima potencijal za razvoj turizma, čemu mora prethoditi jačanje ekološke svijesti, zaštita autohtonih proizvoda i sprovođenje energetski efikasnih projekata.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Lažni ministar 15.07.2020. 09:21
    Šta bi sa ostavke ?
Povezane vijesti
Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    22h 50m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    20h 52m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    19h 45m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    18h 53m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    19h 50m
    0