Косорић: Приоритет њега и заштита култура

20.05.2020. 09:19
0
ИЗВОР: Srna

На рејону Каљина код Сокоца извршено је пошумљавање на површини од 2,85 хектара унутар високих шума, рекао је Срни управник у Радној јединици "Каљина" Шумског газдинства/ШГ/ "Романија" Горан Косорић.

Косорић је рекао да су радници овог газдинства на локалитету Рајковићи засадили 4.300 садница смрче у овој сезони.

Он је указао да се пошумљавање унутар високих шума врши уношењем садница на простору гдје нема природног подмлатка шуме, те да је њега и заштита култура приоритет у раду цјелокупног соколачког газдинства.

Косорић је навео да су у оквиру шумско-узгојних радова на локалитету Цврчићи извршили његу природног подмлатка на површини од 12,88 хектара.

Према његовим ријечима, ангажовањем властите радне снаге у Радној јединици "Каљина" ове сезоне, прашењем и окопавањем раније засађених садница, његују се културе на површини 2,92 хектара.

Чувар шума Драженко Чолаковић нагласио је да је у овом дијелу Привредног подручја Каљина – Биоштица већ 15 дана у току опрашивање култура.

"На отклањању корова радићемо све док не буде опрашено свих 8.000 прошлогодишњих садница смрче, чиме се омогућава да неометано расту, што је циљ овог вида заштите култура", рекао је Чолаковић.

У ШГ "Романија" истичу да су шумско-узгојни радови у простој и проширеној репродукцији планирани у овој години и у осталим радним јединицама овог газдинства, Палеж, Студена Гора Соколац и у Шумској управи Источни Стари Град.

Коментари 0
Повезане вијести
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла
Најчитаније
 • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
  1h 49m
  0
 • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
  14h 26m
  2
 • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
  18h 14m
  0
 • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
  23h 18m
  1
 • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
  17h 58m
  0