Kosorić: Prioritet njega i zaštita kultura

20.05.2020. 09:19
0
IZVOR: Srna

Na rejonu Kaljina kod Sokoca izvršeno je pošumljavanje na površini od 2,85 hektara unutar visokih šuma, rekao je Srni upravnik u Radnoj jedinici "Kaljina" Šumskog gazdinstva/ŠG/ "Romanija" Goran Kosorić.

Kosorić je rekao da su radnici ovog gazdinstva na lokalitetu Rajkovići zasadili 4.300 sadnica smrče u ovoj sezoni.

On je ukazao da se pošumljavanje unutar visokih šuma vrši unošenjem sadnica na prostoru gdje nema prirodnog podmlatka šume, te da je njega i zaštita kultura prioritet u radu cjelokupnog sokolačkog gazdinstva.

Kosorić je naveo da su u okviru šumsko-uzgojnih radova na lokalitetu Cvrčići izvršili njegu prirodnog podmlatka na površini od 12,88 hektara.

Prema njegovim riječima, angažovanjem vlastite radne snage u Radnoj jedinici "Kaljina" ove sezone, prašenjem i okopavanjem ranije zasađenih sadnica, njeguju se kulture na površini 2,92 hektara.

Čuvar šuma Draženko Čolaković naglasio je da je u ovom dijelu Privrednog područja Kaljina – Bioštica već 15 dana u toku oprašivanje kultura.

"Na otklanjanju korova radićemo sve dok ne bude oprašeno svih 8.000 prošlogodišnjih sadnica smrče, čime se omogućava da neometano rastu, što je cilj ovog vida zaštite kultura", rekao je Čolaković.

U ŠG "Romanija" ističu da su šumsko-uzgojni radovi u prostoj i proširenoj reprodukciji planirani u ovoj godini i u ostalim radnim jedinicama ovog gazdinstva, Palež, Studena Gora Sokolac i u Šumskoj upravi Istočni Stari Grad.

Komentari 0
Povezane vijesti
Od danas naziv "Novi Zejtinlik" umjesto "Mali Zejtinlik" Od danas naziv "Novi Zejtinlik" umjesto "Mali Zejtinlik"
Zbirka poezije ,,Ogledi u/o samoći“ čeka izdavača Zbirka poezije ,,Ogledi u/o samoći“ čeka izdavača
Jednomjesečni pritvor licu osumnjičenom za pokušaj ubistva na Sokocu Jednomjesečni pritvor licu osumnjičenom za pokušaj ubistva na Sokocu
Najčitanije
 • Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka
  11h 46m
  3
 • Položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo
  10h 41m
  5
 • Dan kad je Vojska SR Jugoslavije oborila "nevidljivog" (VIDEO)
  13h 14m
  0
 • Besmrtni heroj – Potpukovnik Života Đurić
  14h 14m
  0
 • Milan Savić predsjednik Studentskog parlamenta
  7h 59m
  4