Kosorić: Prioritet njega i zaštita kultura

20.05.2020. 09:19
0
IZVOR: Srna

Na rejonu Kaljina kod Sokoca izvršeno je pošumljavanje na površini od 2,85 hektara unutar visokih šuma, rekao je Srni upravnik u Radnoj jedinici "Kaljina" Šumskog gazdinstva/ŠG/ "Romanija" Goran Kosorić.

Kosorić je rekao da su radnici ovog gazdinstva na lokalitetu Rajkovići zasadili 4.300 sadnica smrče u ovoj sezoni.

On je ukazao da se pošumljavanje unutar visokih šuma vrši unošenjem sadnica na prostoru gdje nema prirodnog podmlatka šume, te da je njega i zaštita kultura prioritet u radu cjelokupnog sokolačkog gazdinstva.

Kosorić je naveo da su u okviru šumsko-uzgojnih radova na lokalitetu Cvrčići izvršili njegu prirodnog podmlatka na površini od 12,88 hektara.

Prema njegovim riječima, angažovanjem vlastite radne snage u Radnoj jedinici "Kaljina" ove sezone, prašenjem i okopavanjem ranije zasađenih sadnica, njeguju se kulture na površini 2,92 hektara.

Čuvar šuma Draženko Čolaković naglasio je da je u ovom dijelu Privrednog područja Kaljina – Bioštica već 15 dana u toku oprašivanje kultura.

"Na otklanjanju korova radićemo sve dok ne bude oprašeno svih 8.000 prošlogodišnjih sadnica smrče, čime se omogućava da neometano rastu, što je cilj ovog vida zaštite kultura", rekao je Čolaković.

U ŠG "Romanija" ističu da su šumsko-uzgojni radovi u prostoj i proširenoj reprodukciji planirani u ovoj godini i u ostalim radnim jedinicama ovog gazdinstva, Palež, Studena Gora Sokolac i u Šumskoj upravi Istočni Stari Grad.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sokolački vatrogasci u protekla dva mjeseca intervenisali 41 put Sokolački vatrogasci u protekla dva mjeseca intervenisali 41 put
Sokočanka Nikolina Krunić promovisala zbirku pjesama "Mrtva kost" Sokočanka Nikolina Krunić promovisala zbirku pjesama "Mrtva kost"
Lani bilo devet zahtjeva za usvojenje djece u Sokocu Lani bilo devet zahtjeva za usvojenje djece u Sokocu
Najčitanije
 • Dva pješaka povrijeđena u saobraćajnoj nezgodi u Istočnoj Ilidži
  17h 55m
  0
 • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
  21h 32m
  0
 • Vladičić pojasnio kome će struja biti skuplja, a kome ne
  18h 44m
  0
 • Povrijeđene dvije radnice: „Smartom“ uletio u pekaru (VIDEO)
  11h 15m
  0
 • Krečenje stana od 50 kvadrata oko 600 maraka
  17h 19m
  2