Ковачевић: Српски народ да се поноси српским језиком и ћирилицом

24.05.2023. 21:27
0
ИЗВОР: srna.rs

Крајње је вријеме да српски народ престане да игнорише оно чиме треба да се поноси, а то су српски језик и ћирилица, поручио је вечерас у Бањалуци лингвиста Милош Ковачевић.

Ковачевић је истакао да сви они, који своју историју и народ сматрају заблудом, треба да се запитају да ли припадају том народу.

Он сматра да су псеудоаргументи то што одређене издавачке куће тврде да највећи број књига штампају на латиници јер је боља продаја.

- Најпродаванији писац једне од таквих кућа је Горан Петровић, који ниједну књигу није штампао на латиници. Није питање како је књига штампана, него какав је писац, односно каква је књига. Зато, они који мисле да ће латиницом боље продати књигу, треба да се запитају какви су писци - рекао је Ковачевић.

Ковачевић је у Бањалуци, поводом обиљежавања Дана словенске писмености и културе Светих Ћирила и Методија, одржао предавање "Сачувајмо српски језик и ћирилицу", те изразио што је баш на овај дан у овом граду, у Републици Српској.

- То је једина Република која у наслову носи оно што данас обиљежавамо, а ако знамо да је језик идентитет народа, онда имате српски језик и Српску, која би могла бити држава српског језика, односно, његов заштитник у правом смислу - напоменуо је Ковачевић.

Дан словенске писмености и културе, 24. мај у Србији се као државни празник обиљежава од 2019. године, а установљен је у част солунске браће Ћирила и Методија, твораца првог словенског писма – глагољице.

Осим у Србији, Дан Ћирила и Методија прославља се и у Пољској, Чешкој, Словачкој, Русији, Украјини и Сјеверној Македонији.

Коментари 0
Повезане вијести
Дејан Таушан други, Ивона Каурин трећа на Регионалном такмичењу из српског језика Дејан Таушан други, Ивона Каурин трећа на Регионалном такмичењу из српског језика
Ћирилица се некада бранила животом: Учитељи су рекли не латиници и спасили српске јуначке пјесме Ћирилица се некада бранила животом: Учитељи су рекли не латиници и спасили српске јуначке ...
Српска дјеца у Гламочу и даље не могу да изучавају матерњи језик Српска дјеца у Гламочу и даље не могу да изучавају матерњи језик
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    21h 21m
    0
  • Крађа у Палама
    19h 39m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    16h 6m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    18h 54m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    12h 15m
    0