Kovačević: Srpski narod da se ponosi srpskim jezikom i ćirilicom

24.05.2023. 21:27
0
IZVOR: srna.rs

Krajnje je vrijeme da srpski narod prestane da ignoriše ono čime treba da se ponosi, a to su srpski jezik i ćirilica, poručio je večeras u Banjaluci lingvista Miloš Kovačević.

Kovačević je istakao da svi oni, koji svoju istoriju i narod smatraju zabludom, treba da se zapitaju da li pripadaju tom narodu.

On smatra da su pseudoargumenti to što određene izdavačke kuće tvrde da najveći broj knjiga štampaju na latinici jer je bolja prodaja.

- Najprodavaniji pisac jedne od takvih kuća je Goran Petrović, koji nijednu knjigu nije štampao na latinici. Nije pitanje kako je knjiga štampana, nego kakav je pisac, odnosno kakva je knjiga. Zato, oni koji misle da će latinicom bolje prodati knjigu, treba da se zapitaju kakvi su pisci - rekao je Kovačević.

Kovačević je u Banjaluci, povodom obilježavanja Dana slovenske pismenosti i kulture Svetih Ćirila i Metodija, održao predavanje "Sačuvajmo srpski jezik i ćirilicu", te izrazio što je baš na ovaj dan u ovom gradu, u Republici Srpskoj.

- To je jedina Republika koja u naslovu nosi ono što danas obilježavamo, a ako znamo da je jezik identitet naroda, onda imate srpski jezik i Srpsku, koja bi mogla biti država srpskog jezika, odnosno, njegov zaštitnik u pravom smislu - napomenuo je Kovačević.

Dan slovenske pismenosti i kulture, 24. maj u Srbiji se kao državni praznik obilježava od 2019. godine, a ustanovljen je u čast solunske braće Ćirila i Metodija, tvoraca prvog slovenskog pisma – glagoljice.

Osim u Srbiji, Dan Ćirila i Metodija proslavlja se i u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Ukrajini i Sjevernoj Makedoniji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vraćanje ćirilice u državne institucije Crne Gore Vraćanje ćirilice u državne institucije Crne Gore
Nasilje nad srpskim jezikom i narodom Nasilje nad srpskim jezikom i narodom
Svojatanje jezika: Sve napisano na srpskom Univerzitet Crne Gore pripisaće svojoj baštini Svojatanje jezika: Sve napisano na srpskom Univerzitet Crne Gore pripisaće svojoj baštini
Najčitanije
 • Pukao ringišpil u Palama
  9h 20m
  1
 • Jednogodišnjak u kritičnom stanju nakon nezgode na zip-lajnu
  21h 59m
  1
 • U zaključanom stanu pronađena mrtva braća
  13h 27m
  0
 • Registrovana kozja kuga, uništeno oko 2.500 životinja
  11h 26m
  0
 • Kako sam zaboravio rođeno dijete: Potresna priča oca čiji je sin umro u kolima
  19h 53m
  0