Kovačević: Srpski narod da se ponosi srpskim jezikom i ćirilicom

24.05.2023. 21:27
0
IZVOR: srna.rs

Krajnje je vrijeme da srpski narod prestane da ignoriše ono čime treba da se ponosi, a to su srpski jezik i ćirilica, poručio je večeras u Banjaluci lingvista Miloš Kovačević.

Kovačević je istakao da svi oni, koji svoju istoriju i narod smatraju zabludom, treba da se zapitaju da li pripadaju tom narodu.

On smatra da su pseudoargumenti to što određene izdavačke kuće tvrde da najveći broj knjiga štampaju na latinici jer je bolja prodaja.

- Najprodavaniji pisac jedne od takvih kuća je Goran Petrović, koji nijednu knjigu nije štampao na latinici. Nije pitanje kako je knjiga štampana, nego kakav je pisac, odnosno kakva je knjiga. Zato, oni koji misle da će latinicom bolje prodati knjigu, treba da se zapitaju kakvi su pisci - rekao je Kovačević.

Kovačević je u Banjaluci, povodom obilježavanja Dana slovenske pismenosti i kulture Svetih Ćirila i Metodija, održao predavanje "Sačuvajmo srpski jezik i ćirilicu", te izrazio što je baš na ovaj dan u ovom gradu, u Republici Srpskoj.

- To je jedina Republika koja u naslovu nosi ono što danas obilježavamo, a ako znamo da je jezik identitet naroda, onda imate srpski jezik i Srpsku, koja bi mogla biti država srpskog jezika, odnosno, njegov zaštitnik u pravom smislu - napomenuo je Kovačević.

Dan slovenske pismenosti i kulture, 24. maj u Srbiji se kao državni praznik obilježava od 2019. godine, a ustanovljen je u čast solunske braće Ćirila i Metodija, tvoraca prvog slovenskog pisma – glagoljice.

Osim u Srbiji, Dan Ćirila i Metodija proslavlja se i u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Ukrajini i Sjevernoj Makedoniji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dejan Taušan drugi, Ivona Kaurin treća na Regionalnom takmičenju iz srpskog jezika Dejan Taušan drugi, Ivona Kaurin treća na Regionalnom takmičenju iz srpskog jezika
Ćirilica se nekada branila životom: Učitelji su rekli ne latinici i spasili srpske junačke pjesme Ćirilica se nekada branila životom: Učitelji su rekli ne latinici i spasili srpske junačke ...
Srpska djeca u Glamoču i dalje ne mogu da izučavaju maternji jezik Srpska djeca u Glamoču i dalje ne mogu da izučavaju maternji jezik
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    21h 29m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    19h 4m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    5h 3m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    3h 30m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    5h 22m
    0