Креће дугоочекивана реконструкција пута према Шћепан Пољу

05.09.2022. 12:14
1
ИЗВОР: srna.rs

У Фочи ће данас, на раскрсници путева који из Србије и сјевероистока Српске воде ка Херцеговини и Црној Гори, бити озваничен почетак реконструкције дијела магистралног пута Брод на Дрини - Шћепан Поље, који је дионица међудржавног пута Сарајево-Подгорица.

Свечаност је предвиђена у 15.О0 часова на локалитету Брод на Дрини, на мјесту раскрснице послије моста преко ријеке Дрине, према Шћепан Пољу, најављено је из предузећа "Путеви Републике Српске".

Влада Републике Српске у марту је дала сагласност "Путевима Републике Српске" за изградњу нове дионице пута Гацко-Фоча, дионица Тјентиште-Брод на Дрини, поддионица од Тјентишта до Космана, укључујући и мост на ријеци Дрини, те за реконструкцију магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље, укупне вриједности 40 милиона КМ.

Како је тада речено, ове инвестиције биће реализоване у периоду од двије године од дана закључивања уговора о реализацији.

Процијењена вриједност прве инвестиције, изградње магистралног пута Гацко-Фоча, дионица Тјентиште-Брод на Дрини којом се обухвата изградња нове трасе постојећег магистралног пута у дужини од приближно 11 километара од Тјентишта до Космана, укључујући мост на ријеци Дрини, износи око 30 милиона КМ.

Премијер Српске Радован Вишковић изјавио је недавно да је, у међувремену, најнижа понуда била 36 милиона КМ, те да ће Влада наредне године обезбиједити и додатних шест милиона КМ како би наведени пројекат био реализован.

Планирана поддионица се одваја од постојеће трасе магистралног пута Фоча-Шћепан Поље, будућим мостом, на мјесту гдје се Сутјеска улива у Дрину /Косман/ и наставља да прати кањон Сутјеске до Тјентишта, чиме би се избјегла постојећа, изузетно захтјевна дионица преко превоја Пријеђел.

Друга инвестиција обухвата рехабилитацију магистралног пута Брод на Дрини /Фоча/ – Хум /Шћепан Поље/ у дужини од око 20 километара и њена процијењена вриједност је око 10 милиона КМ.

Ова уска, кривудава и већим дијелом макадамска дионица, испод које је велика провалија према Дрини, на више мјеста оштећена је клизиштима.

Из локалне заједнице више пута је апеловано да се постојећи пут прошири док нови не буде направљен. Скупштина општине Фоча посљедњи пут је у јануару ове године упутила захтјев надлежним институцијама да се коначно крене у обнову путне мреже.

Званичном почетку радова на реконструкцији пута Фоча-Шћепан Поље, како је најављено, присуствоваће предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Српске Радован Вишковић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    SNSD LOPOVI 05.09.2022. 15:12
    Cudo su izbori. Ajmo opet narodu malo prasinu bacati u oci. Da su izbori svako mjesec dana mozda bi i zavrsili koji kilometar puta do scepan polja. Stidite se
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 38m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    12h 8m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    20h 31m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    11h 49m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    17h 0m
    0