Кредити у истим банкама скупљи у Српској него у ФБиХ

19.05.2023. 09:15
3
ИЗВОР: nezavisne.com

Банке из исте групације које послују у Босни и Херцеговини за клијенте у Републици Српској и ФБиХ имају различите услове, иако је тржиште јединствено, с тим да су услови поприлично повољнији у Федерацији БиХ него у Републици Српској.

Рецимо, НЛБ банка која има пословнице и у Републици Српској и у ФБиХ код стамбених кредита даје знатно повољније услове становницима ФБиХ него Републике Српске, а слично је и у осталим европским групацијама банака које послују у Босни и Херцеговини.

- Становници ФБиХ имају нижу камату за стамбене кредите и до 0,5 посто, с тим што они могу добити фиксну камату, а становницима у Републици Српској се то не дозвољава, иако се ради о истој банци, рецимо. Слично је и код кредитирања привреде гдје привредници у ФБиХ могу добити повољније услове за кредитирање него привредници у Републици Српској, а иста је банка у питању - испричао је један од саговорника "Независних новина" не желећи да му наводимо име.

У појединим банкама су нам потврдили да је то тако, правдајући све тржиштем, односно конкуренцијом која је у Федерацији Босне и Херцеговине далеко већа него у Републици Српској.

- Припадност истој групацији банкама омогућава заједнички рад на промоцији стратешких опредјељења групације, промоцији бренда и заједничку подршку и инвестиције у локалне пројекте. Пословне одлуке и услове пословања свака чланица групације прилагођава тржишту на коме послује. НЛБ банка а.д. Бањалука и НЛБ банка д.д. Сарајево су чланице НЛБ групе, али у Босни и Херцеговини послују као два одвојена пословна субјекта под окриљем два различита регулатора, Агенције за банкарство Републике Српске и Агенције за банкарство Федерације БиХ. На подручју Републике Српске, према подацима Агенције за банкарство Републике Српске, на дан 30. 9. 2022. године банке су пословале посредством 160 пословница, док су у ФБиХ на дан 31. 12. 2022. године банке пословале посредством 407 пословница, што је јасан показатељ да тржишни услови нису исти у ова два ентитета. Слиједом тога, ни услови кредитирања ни цијене услуга нису једнаки. Оне банке које послују на оба тржишта (у оба ентитета) такође имају различите услове кредитирања физичких и правних лица по ентитетима - рекла је за "Независне новине" Сања Малић, стручна сарадница за маркетинг НЛБ банке Бањалука.

Оно што је занимљиво јесте да грађани и привредници из Републике Српске могу кредите тражити и у ФБиХ, што није ријетка ситуација с обзиром на то да има велики број случајева да се стамбени кредити, рецимо, у Источном Сарајеву финансирају преко банака са сједиштем у Сарајеву.

- Субјект из било којег дијела БиХ може бити клијент било које банке. Процјена сваке банке је на који начин и по којој цијени може пласирати своје производе невезано за административни териториј. На клијенту је одлука радити са најповољнијом банком. Нема никаквог, осим тржишног, разлога за различите цијене банака - рекао је за "Независне новине" Берислав Кутле, директор Удружења банака БиХ.

За разлику од банкара који тврде да постоје разлози због којих је различита цијена новца у ентитетима, пословна заједница каже да то није у реду те да је евидентно да банке у посљедње вријеме смањују кредитирање привреде, што представља посебан проблем.

- Нејасно нам је зашто исти новац у истој држави има различиту цијену. Вјероватно постоји неки проблем, али не знамо који. Влада Републике Српске треба да обезбиједи новац за домаћу банку која ће кредитирати привреду и то је најбоље рјешење јер евидентно је да се банке окрећу све више кредитирању становништва. Можда је један од разлога и то што се Влада Републике Српске све више задужује на домаћем тржишту и на неки начин постаје конкуренција и привреди која све теже долази до новца - рекао је за "Независне новине" Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  Iskreno42 19.05.2023. 11:46
  Republika Srpska bolji dio BiH po svim parametrima, što bih rekao Dodik, još jedan pokazatelj.
 • Generic placeholder image
  Marko 19.05.2023. 09:48
  Kao prvo banke nisu iste, imaju isto ime, istog vlasnika, ali banke tipa NLB-a, Addika, UniCredita isl posluju kao odvojeni entiteti na podrucju RS i FBIH, tako razlicito kogu donositi i poslovne odluke o cijenama. Banke kao Intesa, Spar, Raiffeisen imaju iste uslove jer imaju kedno sjediste, a ne dva kao gore pobrojane. Na kraju to je poslovna odluka i svako ima pravo da donosi odluke kako njemu odgovara. Prije objave teksta i pisanja clanaka provkerite relevantnos i tacnost informacija i koja je pozadina istih.
 • Generic placeholder image
  voxpopuli 19.05.2023. 09:26
  Malo pišite o cijeni hljeba,lijekova.....u Srbiji hljeb nije ni marku a kod nas skoro dvije.
Повезане вијести
Јак земљотрес погодио БиХ Јак земљотрес погодио БиХ
Српска богатија за 31 бебу Српска богатија за 31 бебу
Нестала Марија Спаић из Требиња Нестала Марија Спаић из Требиња
Најчитаније
 • Уједињена Српска ће имати свог кандидата за начелника општине Источна Илиџа
  14h 14m
  0
 • Преминуо Никола, отац херој
  16h 32m
  0
 • Јак земљотрес погодио БиХ
  8h 55m
  0
 • Завршен програм цјеложивотног учења на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву (ФОТО)
  16h 43m
  0
 • „Дани тикве“ сљедећи викенд у Источном Сарајеву
  14h 59m
  1