Кредити у истим банкама скупљи у Српској него у ФБиХ

19.05.2023. 09:15
3
ИЗВОР: nezavisne.com

Банке из исте групације које послују у Босни и Херцеговини за клијенте у Републици Српској и ФБиХ имају различите услове, иако је тржиште јединствено, с тим да су услови поприлично повољнији у Федерацији БиХ него у Републици Српској.

Рецимо, НЛБ банка која има пословнице и у Републици Српској и у ФБиХ код стамбених кредита даје знатно повољније услове становницима ФБиХ него Републике Српске, а слично је и у осталим европским групацијама банака које послују у Босни и Херцеговини.

- Становници ФБиХ имају нижу камату за стамбене кредите и до 0,5 посто, с тим што они могу добити фиксну камату, а становницима у Републици Српској се то не дозвољава, иако се ради о истој банци, рецимо. Слично је и код кредитирања привреде гдје привредници у ФБиХ могу добити повољније услове за кредитирање него привредници у Републици Српској, а иста је банка у питању - испричао је један од саговорника "Независних новина" не желећи да му наводимо име.

У појединим банкама су нам потврдили да је то тако, правдајући све тржиштем, односно конкуренцијом која је у Федерацији Босне и Херцеговине далеко већа него у Републици Српској.

- Припадност истој групацији банкама омогућава заједнички рад на промоцији стратешких опредјељења групације, промоцији бренда и заједничку подршку и инвестиције у локалне пројекте. Пословне одлуке и услове пословања свака чланица групације прилагођава тржишту на коме послује. НЛБ банка а.д. Бањалука и НЛБ банка д.д. Сарајево су чланице НЛБ групе, али у Босни и Херцеговини послују као два одвојена пословна субјекта под окриљем два различита регулатора, Агенције за банкарство Републике Српске и Агенције за банкарство Федерације БиХ. На подручју Републике Српске, према подацима Агенције за банкарство Републике Српске, на дан 30. 9. 2022. године банке су пословале посредством 160 пословница, док су у ФБиХ на дан 31. 12. 2022. године банке пословале посредством 407 пословница, што је јасан показатељ да тржишни услови нису исти у ова два ентитета. Слиједом тога, ни услови кредитирања ни цијене услуга нису једнаки. Оне банке које послују на оба тржишта (у оба ентитета) такође имају различите услове кредитирања физичких и правних лица по ентитетима - рекла је за "Независне новине" Сања Малић, стручна сарадница за маркетинг НЛБ банке Бањалука.

Оно што је занимљиво јесте да грађани и привредници из Републике Српске могу кредите тражити и у ФБиХ, што није ријетка ситуација с обзиром на то да има велики број случајева да се стамбени кредити, рецимо, у Источном Сарајеву финансирају преко банака са сједиштем у Сарајеву.

- Субјект из било којег дијела БиХ може бити клијент било које банке. Процјена сваке банке је на који начин и по којој цијени може пласирати своје производе невезано за административни териториј. На клијенту је одлука радити са најповољнијом банком. Нема никаквог, осим тржишног, разлога за различите цијене банака - рекао је за "Независне новине" Берислав Кутле, директор Удружења банака БиХ.

За разлику од банкара који тврде да постоје разлози због којих је различита цијена новца у ентитетима, пословна заједница каже да то није у реду те да је евидентно да банке у посљедње вријеме смањују кредитирање привреде, што представља посебан проблем.

- Нејасно нам је зашто исти новац у истој држави има различиту цијену. Вјероватно постоји неки проблем, али не знамо који. Влада Републике Српске треба да обезбиједи новац за домаћу банку која ће кредитирати привреду и то је најбоље рјешење јер евидентно је да се банке окрећу све више кредитирању становништва. Можда је један од разлога и то што се Влада Републике Српске све више задужује на домаћем тржишту и на неки начин постаје конкуренција и привреди која све теже долази до новца - рекао је за "Независне новине" Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  Iskreno42 19.05.2023. 11:46
  Republika Srpska bolji dio BiH po svim parametrima, što bih rekao Dodik, još jedan pokazatelj.
 • Generic placeholder image
  Marko 19.05.2023. 09:48
  Kao prvo banke nisu iste, imaju isto ime, istog vlasnika, ali banke tipa NLB-a, Addika, UniCredita isl posluju kao odvojeni entiteti na podrucju RS i FBIH, tako razlicito kogu donositi i poslovne odluke o cijenama. Banke kao Intesa, Spar, Raiffeisen imaju iste uslove jer imaju kedno sjediste, a ne dva kao gore pobrojane. Na kraju to je poslovna odluka i svako ima pravo da donosi odluke kako njemu odgovara. Prije objave teksta i pisanja clanaka provkerite relevantnos i tacnost informacija i koja je pozadina istih.
 • Generic placeholder image
  voxpopuli 19.05.2023. 09:26
  Malo pišite o cijeni hljeba,lijekova.....u Srbiji hljeb nije ni marku a kod nas skoro dvije.
Повезане вијести
Куртеш: Част је носити заставу Српске на спортским играма у Казању Куртеш: Част је носити заставу Српске на спортским играма у Казању
Земљотрес у Хрватској, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Хрватској, осјетио се и у БиХ
У петак исплата социјалних давања у Републици Српској У петак исплата социјалних давања у Републици Српској
Најчитаније
 • Миланко Цицовић - не упрља срце мржњом, а показа чојство и јунаштво
  10h 16m
  2
 • Опљачкан манастир Острог, идентификована осумњичена
  8h 19m
  0
 • Лице тешко повријеђено приликом слијетања возила са коловоза на путу Подроманија-Рогатица
  14h 35m
  0
 • Дејан Којић кандидат ДЕМОС-а за начелника општине Пале
  9h 6m
  2
 • Крађа бицикала у Источној Илиџи
  14h 28m
  1