Кренула молитвена литија испред манастира Добрун

09.02.2020. 12:29
0
ИЗВОР: Срна

Молитвена литија подршке вјерницима Српске православне цркве /СПЦ/ у Црној Гори кренула је од манастира Добрун према Храму Светог цара Лазара у Андрићграду.
Свештеник Саво Тривковић рекао је да је литија молитвени чин којим у којем вјерници својим ходом и молитвом приносе жртву Господу за опроштај гријехова и моле за помоћ и мир цијеле васионе.

- Кроз историју знамо да су литијске молитве чиниле чуда када год би се вјерници сложили и изнијели искрену молитву Господу. Тако имамо примјер 472. године у Цариграду вјере патријарха Генадија и цара Лава Великога када је усљед гријехова народа са неба падао огањ 40 дана и ноћи и није било сунца. Патријарх и цар устројише велику литију и Господ отвори небо и би сунце - испричао је свештеник.

Он је изразио очекивање да ће послије молитава и литија проћи и велика искушења, а да ће међу људима остати јединство, мир и љубав.

Скуп вјерника из литије је од 15.00 до 16.00 часова у Храму Светог цара Лазара у Андрићграду, гдје ће бити служен молебан.

Организатори молитвене литије су свештенство и монаштво парохија вишеградских.

У Црној Гори је крајем децембра прошле године усвојен Закон о слободи вјероисповијести, што је наишло на отпор вјерника СПЦ због чега су организовани молебани и литије широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

Коментари 0
Повезане вијести
Ни након осам година манастиру Високи Дечани није враћена земља Ни након осам година манастиру Високи Дечани није враћена земља
Сјећање на дан када је Источно Сарајево било сложно за спас српских светиња Сјећање на дан када је Источно Сарајево било сложно за спас српских светиња
Манастир Соко код Љубовије, православни бисер Манастир Соко код Љубовије, православни бисер
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 38m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    16h 11m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    15h 52m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    21h 3m
    0
  • У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
    22h 47m
    13