Krenula molitvena litija ispred manastira Dobrun

09.02.2020. 12:29
0
IZVOR: Srna

Molitvena litija podrške vjernicima Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori krenula je od manastira Dobrun prema Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu.
Sveštenik Savo Trivković rekao je da je litija molitveni čin kojim u kojem vjernici svojim hodom i molitvom prinose žrtvu Gospodu za oproštaj grijehova i mole za pomoć i mir cijele vasione.

- Kroz istoriju znamo da su litijske molitve činile čuda kada god bi se vjernici složili i iznijeli iskrenu molitvu Gospodu. Tako imamo primjer 472. godine u Carigradu vjere patrijarha Genadija i cara Lava Velikoga kada je usljed grijehova naroda sa neba padao oganj 40 dana i noći i nije bilo sunca. Patrijarh i car ustrojiše veliku litiju i Gospod otvori nebo i bi sunce - ispričao je sveštenik.

On je izrazio očekivanje da će poslije molitava i litija proći i velika iskušenja, a da će među ljudima ostati jedinstvo, mir i ljubav.

Skup vjernika iz litije je od 15.00 do 16.00 časova u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu, gdje će biti služen moleban.

Organizatori molitvene litije su sveštenstvo i monaštvo parohija višegradskih.

U Crnoj Gori je krajem decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, što je naišlo na otpor vjernika SPC zbog čega su organizovani molebani i litije širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ni nakon osam godina manastiru Visoki Dečani nije vraćena zemlja Ni nakon osam godina manastiru Visoki Dečani nije vraćena zemlja
Sjećanje na dan kada je Istočno Sarajevo bilo složno za spas srpskih svetinja Sjećanje na dan kada je Istočno Sarajevo bilo složno za spas srpskih svetinja
Manastir Soko kod Ljubovije, pravoslavni biser Manastir Soko kod Ljubovije, pravoslavni biser
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    3h 27m
    9
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    23h 36m
    3
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    2h 11m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    18h 24m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    14h 38m
    0