Криминализују клевету без обзира на посљедице: Власт "боли уво" за мишљењем јавности

20.07.2023. 09:22
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Ако је судити по расправи која је вођена у Народној скупштини Републике Српске о приједлогу закона којим се планира криминализација клевете, владајућу већину, најпростије речено, „боли уво“ за мишљење медијске заједнице, већине правних стручњака, грађана, домаће и стране јавности.

Иако су након саме најаве доношења спорног закона организоване јавне расправе у више градова широм Српске, на којима је већина учесника такође износила најоштрије примједбе на намјеру да се клевета прогласи кривичним дјелом, ни то није претјерано узбудило предлагаче закона.

Као ни протест новинара, грађана, активиста и представника НВО, који је уочи засједања Народне скупштине одржан у Бањалуци.

Комуниколог Младен Бубоњић за Српскаинфо каже да није изненађен тиме што се власти у Републици Српској апсолутно не обазиру на апеле оних које предложено законско рјешење највише погађа, као ни то што ће након усвајања наведеног закона, према бројним оцјенама, бити угрожена слобода говора и мишљења у Српској.

– Још раније је било јасно да ће оно што је наумила ова власт извршити до краја. Никакви протести, противљења, никакви апели од представника домаће стручне јавности, медија, активиста, правних стручњака, цивилног сектора, опозиције, међународне заједнице, њих се апсолутно не тичу. С друге стране, ако узмемо у обзир да је власт већ усвојила два, условно речено, екстремна и изазовна закона, а то су закони о Уставном суду БиХ и високом представнику, који могу изазвати много озбиљније посљедице на међународном плану, било је очекивано да ће усвојити и овај закон. Кад су усвојили наведена два закона и нису се обазирали на упозорења, за њих су медијска права и слобода изражавања као лист вјетра на папиру – каже Бубоњић.

Он, између осталог, додаје да је илузорно очекивати и да ће актуелна власт на изборима бити кажњена за потезе који су изазвали незадовољство великог броја грађана.

– Наши грађани, прије свега, немају политичку и демократску зрелост да би схватили суштину и сву тежину слободе изражавања и говора и у ком правцу све ово може да води. Њих не дотичу ни много озбиљније ствари које су се провукле кроз законску регулативу, као ни оно што свакодневно ради извршна власт. Власт има своју гласачку базу која је већа од опозиционе, а опозиција не ради довољно на анимирању неопредијељених. Власт је, такође, годинама успјешно демотивисала тзв. политичку бару у којој постоји осјећај да је немогуће било шта промијенити. Због тога власт ради шта хоће, без страха од казне на изборима – сматра Бубоњић.

Глуви телефони

Без обзира на бројне примједбе предложеног закона којим се у Српској криминализује клевета, министар правде Милош Букејловић по завршетку скупштинске расправе позвао је посланике да подрже закон.

Букејловић је расправу о закону назвао „конструктивном и креативном“, те да је, према његовим ријечима, доношење наведеног Приједлога закона прошло свеобухватну процедуру од нацрта закона, јавних расправа и прихватања конструктивних приједлога.

Пише: Борис Кнежевић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    gago 20.07.2023. 09:41
    Није исто кад друштво некога олајава иза леђа и кад јавна личност у медијима исто то објави; нека свако одговара за своје поступке,тј за оно што шири као ИСТИНУ 🤔
Повезане вијести
Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Посланици данас и о Изборном закону Републике Српске Посланици данас и о Изборном закону Републике Српске
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    2h 20m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    23h 5m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    5h 6m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    7h 46m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    4h 39m
    1