Кривична пријава против организатора обиљежавања аутокефалности СПЦ у Црној Гори

23.09.2019. 19:09
0
ИЗВОР: РТЦГ

Црногорски покрет поднио је Врховном државном тужилаштву Црне Горе кривичну пријаву против Организационог одбора за обиљежавање 800 година аутокефалности СПЦ.

На челу организационог одбора је митрополит Амфилохије.

Пријаву су поднијели због, како наводе, више кривичних дјела – од оних која се односе на дјеловање против уставног уређења и безбједности, изазивања националне, расне и вјерске мржње до девастације и присвајања културног добра, јавља РТЦГ.

Између осталог, захтијевају од Тужилаштва да забрани патријарху српском Иринеју, који је најављен као учесник те манифестације, да дође у Црну Гору.

Иринеј би иначе требао да путује у Будву крајем септембра, поводом обиљежавања 800 година од аутокефалности Српске православне цркве у Црној Гори.

Како преноси "Побједа", забрану уласка патријарха Иринеја у Црну Гору траже због његове изјаве од 24. јула прошле године да је "у Црној Гори цркви горе него под Османлијама, а Србима него у НДХ".

Овај покрет сматра да је патријарх Иринеј то изјавио намјерно и да је притом, како се наводи, злонамерним интерпретирањем чињеница "распирио антицрногорске страсти код црногорских Срба с циљем да их наоруза мржњом против сопствене домовине", те да је у томе успео.

Покрет је Врховном државном тужилаштву поднио кривичну пријаву против Организационог одбора за обиљеавање 800 година аутокефалности СПЦ, на челу с челником, како наводе, цетињске филијале Српске православне цркве Амфилохијем, због наводно више кривичних дјела која се односе на дјеловање против уставног уређења и безбједности, изазивања националне, расне и вјерске мржње до девастације и присвајања културног добра.

За митрополита Амфилохија кажу да је, рјечју и дјелом, "инспиратор, иницијатор, организатор и руководилац свих организација којима је циљ рушење уставнога поретка и анексија Црне Горе Србији, и то по сваку цијену и без обзира на жртве, а да је СПЦ у Црној Гори дубоко антицрногорска и антиевропска институција у функцији великодржавних интереса Србије, која против ове земље води необјављени рат још 1989. године", пренијела је раније данас подгоричка Побједа.

Обиљежавање 800-те годишњице аутокефалност Српске православне цркве и светославља у Црној Гори и Боки планирано је скупом у Будви 27. и 28. септембра, у грбаљскоме Манастиру Подластва.

Из ЦП кажу да најава скупа садржи двије неистине да је Српска црква пуних 800 година аутокефална, те да је светославље присутно 800 година у Црној Гори и Боки.

Српска црква, наводи се у пријави, стекла је аутокефални статус тек 1922. године, томосом васељенскога патријарха Мелетија, а светославље, истичу из ЦП, као политичко-шовинистичка идеологија осмишљено је пред сами Други свјетски рат.

Неистина је, тврде и то што је на дну најавног плаката написано да се навршава и 1500 година од оснивања Манастира Подластва.

За манастир кажу да је, највјероватније, саграђен, можда у 15. вијеку, а ктитор му се не зна.

Тврде и да је намјера организатора да "подстакну великосрпске шовинисте да земљу доведу у потчињен статус Србији што је по закону кажњиво", те да их охрабре да се у коначници боре да територију Црне Горе припоје Србији, или Боку Которску издвоје из Црне Горе, што је, кажу такође кажњиво.

Организатори, сматрају у Црногорском покрету, желе да тим скупом "охрабре да употребе све моћи да промјене уставно уређење земље што је, такође, кажњиво".

Сматрају, такође, да је циљ овог скупа и да се "употријебе маса и званичници из Србије" који ће на њему говорити као врста, како кажу, "јавне пријетње уставном уређењу"и да "охрабре великосрпске шовинисте да на било који начин свргну неке од највиших државних органа Црне Горе или представника тих органа".

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Најчитаније
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    12h 25m
    1
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    21h 59m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    16h 13m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    21h 17m
    1
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    15h 57m
    0