Kривичнe пријавe због продаје свиња са подручја под афричком кугом

16.11.2023. 21:40
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Републичка ветеринарска инспекција поднијела је шест кривичних пријава против трговаца и фармера који су продавали свиње из зараженог и угроженог подручја без одговарајуће ветеринарске документације, а узгајивачи кажу да појединци због ситне зараде угрожавају пољопривреднике који се придржавају мјера о сузбијању афричке куге.

Како су објаснили у Инспекторату РС, свиње, које су прометоване са подручја Семберије на територију Источног Сарајева, Милића, Фоче и херцеговачких општина, нису посједовале идентификационе ушне маркице, увјерење о здравственом стању животиња издато од ветеринарске организације која је спровела програм мјера као ни потврду о промету.

- Имајући у виду епидемиолошку ситуацију у вези са афричком кугом, која је проузроковала еутаназију и нешкодљиво уништавање неколико десетина хиљада свиња и огромне економске губитке, неодговорним понашањем појединаца повећан је ризик од даљег ширења болести - казали су у Инспекторату.

Правовременим дјеловањем заустављено је, истакли су у Инспекторату, даље ширење болести и ситуација је под континуираним надзором надлежних служби, али је потребно и даље апеловати на одговорност појединаца.

- Афричка куга се не може излијечити и болест се може сузбити само еутаназијом животиња. Скрећемо пажњу фармерима да не продају и не купују свиње без неопходне ветеринарске документације - казали су у Инспекторату, указавши појединцима који помишљају да на овај начин набављају свиње, да треба да имају у виду да ће у случају појаве болести сами сносити све трошкове лабораторијских анализа које нису мали, а које је до сада у редовном поступку плаћало ресорно министарство.

У случају настале штете због оболијевања и еутаназије свиња, нагласили су у Инспекторату, они неће моћи остварити ни помоћ од државе.

- Ниједан пољопривредни произвођач који не буде уредан у смислу маркирања, обиљежавања животиња и увјерења о здравственом стању неће имати право на накнаду штете - рекли су у Инспекторату чији инспектори, заједно са полицијом, настављају са појачаним контролама промета свиња и у наредном периоду.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић каже за “Глас” да  подржавају надлежне органе, јер су ресорно министарство и Влада РС све вријеме били уз фармере и обезбиједили им новац за накнаду штете која је настала због афричке куге.

- Због тога сви неодговорни фармери и трговци треба да буду санкционисани, а има их доста. Такође, треба пооштрити контроле  свечаних салона, ресторана и печењара, јер многе не раде анализу закланих животиња - казао је Маљчић.

Додао је да је Влада Српске, како би што више помогла фармерима, донијела одлуку да се преглед и анализа животиња ради бесплатно, али појединцима је и то било тешко.

- То су такви људи који би због ситног ћара нарушили економски интерес пољопривредника који живе од узгоја свиња. Такви људи су за максималну осуду - рекао је Маљчић.

Власник фирме “Зелен гај” из Ламинаца код Градишке, која се између осталог бави и узгојем свиња, Ранко Сарајлић казао је да су контроле на самом почетку појаве афричке куге биле жустрије, не би ни дошло до уништавања чак 50.000 свиња у Српској.

- Ситуација је тренутно мирна. Шта ће бити у наредном периоду, нико не може да зна - казао је Сарајлић.

Цијене

Мишо Маљчић је казао да цијена свиња расте из дана у дан, те је за очекивати да у децембру килограм живе ваге прасади на фармама буде најмање 12 марака.

- Због мале понуде, а велике потражње прасади и свиња, купци ових дана масовно нуде вишу цијену него што јесте само да више не иду од фарме до фарме и не траже - казао је Маљчић и додао да се цијена товљеника приближила на 6,5 марака по килограму живе ваге, док је за прасади потребно издвојити у просјеку 7,5 КМ.

Данијела Бајић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Slavica D J 21.11.2023. 19:44
    Ne mogu da verujem,i kome ide u
    korist,da se još uvek ne proizvede
    vakcina za afričku kugu?! Bolest
    nije od juče,već godinama i uvek
    ista priča o uništavanju svinja.
    Ako se ovako nastavi,bićemo svi
    vegetarijanci.
Повезане вијести
Расте цијена прасића у Српској Расте цијена прасића у Српској
Нова жаришта афричкe кугe свиња пробудила стари страх фармера Нова жаришта афричкe кугe свиња пробудила стари страх фармера
Потврђено присуство вируса афричке куге свиња Потврђено присуство вируса афричке куге свиња
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    15h 8m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    17h 27m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    17h 54m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    20h 34m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    13h 15m
    0