Кривокапић: Темељни уговор биће потписан кад Синод СПЦ одлучи да је њима прихватљив

03.11.2021. 20:00
0
ИЗВОР: ТАНЈУГ

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је данас да ће Темељни уговор са Српском православном црквом (СПЦ) бити потписан оног тренутка када Синод СПЦ буде одлучио да је он прихватљив за њих.

Послије тога Влада Црне Горе ће га усвојити на наредној сједници и договорити термин потписивања са његовом Светости патријархом Порфиријем, рекао је Кривокапић за Телевизију Танјуг.

– Ако сте вјерник заборавите да сте државник, и ако имате прилику да утичете на тај уговор, онда ћете у сваком случају учинити све најбоље да тај уговор нико никада не оспори. То значи да ћете испоштовати свако слово Устава и Закона Црне Горе – поручио је Кривокапић.

Он је рекао да је у припреми посјете Београду контактирана Патријаршија, јер је желио да своју посету Србији почне сусретом са патријархом Порфиријем, али да је из Патријаршије добио одговор да је патријарх та два дана, колико траје његова посјета одсутан из Београда.

На питање да ли осјећа да је још увијек пожељан у Патријаршији као државник, Кривокапић је одговорио да не жели и не може да се мијења.

– Ако сте вјерник, онда сте вјерник до краја – поручио је Кривокапић.

Он је нагласио да је његова најважнија обавеза да сви грађани Црне Горе осјећају корист од његове владе без обзира на вјеру и националност.

– Ми желимо да обезбиједимо достојанство живота сваког грађанина кроз три кључна пројекта. То су Европа сада, Европа овдје и Црна гора одмах – рекао је премијер Црне Горе.

На питање да прокоментарише то што је Демократског фронта (ДФ) одустаје од захтјева за реконструкцију владе и тражи нову без њега на челу Кривокапић је одговорио да његову владу одржава народ.

– Народ стоји иза ове владе, а не политичари. Да није било те подршке грађана, не бих био премијер. Да они не сматрају да влада ради на добробит свих грађана вјероватно би политичари до сада нашли начине да кроз парламент смијене владу или крену у нове изборе – каже Кривокапић.

Према његовом мишљењу, нови избори или учшће у некој мањинској влади представљају, како је рекао, саучешништво одређене политике са претходним режиму.

Он је додао да то сматра “опасним подухватом”.

– Ја размишљам да је Црној Гори недостаје јака партија центра која би помирила два јака екстрема у Црној Гори – одговорио је Кривокапић на питање да ли ће основати своју странку.

Међутим, истиче да није спреман да уђе у ту причу јер сматра да није спреман да ради двије различите функције – да води владу и да прави странку, што како истиче, тражи изузетан ангажман, огромно вријеме и формирање организације од много људи.

Премијер Црне Горе замољен да прокоментарише изјаву специјалног изасланика предсједника САД за западни Балкан Габријела Ескобара да је НАТО забринут због евентуалног цурења информација из безбједносног сектора Црне Горе због наводног руског утицаја одговорио је да је анализирао ту изјаву више пута и да мисли да је то плод медијских спекулација.

– Ја сам тражио да ми кажу, ако постоји такве информације које су и гдје је настало цурење. Ми предузимамо све мјере да у безбједносном сектору не дође до било каквог цурења – рекао је Кривокапић.

Он је подсјетио да је била афера око прислушкивања специјалног јавног тужиоца 2017. године, али да је то афера бивше владе.

– И у тој афери имате пуцањ у празно. Онај ко је требало да одговара је приведен па пуштен. Исто се тако дешавало и у бројним другим ситуацијама, што значи да није проблем ни у Влади, ни парламенту, већ у правосуђу, које је остало једина заробљена институција послије избора – поручио је премијер Црне Горе.

Коментари 0
Повезане вијести
Почело прикупљање потписа за разрјешење Ђукановића Почело прикупљање потписа за разрјешење Ђукановића
Данас Свети Јоаким и Ана Данас Свети Јоаким и Ана
Мандатар добио потребне потписе: "Ђукановић покушао државни удар" Мандатар добио потребне потписе: "Ђукановић покушао државни удар"
Најчитаније
 • Лица ухапшена због дроге у Источном Сарајеву
  5h 41m
  1
 • Страдао деветогодишњи дјечак
  4h 22m
  0
 • Произвођачи романијског кајмака спремни за предстојеће сајмове
  21h 3m
  0
 • Основцима у Источној Илиџи представљена “Чаробна књига” Јелене Глишић (ФОТО)
  19h 58m
  0
 • Рогатица: Подршка произвођачима млијека у проширењу сточног фонда
  21h 42m
  0