Крмача опрасила 22 прасића: Сточар на 13. престао да броји (ВИДЕО)

30.01.2024. 21:55
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Милорад Мишо Симић, из села Обајгора, надомак Бајине Баште, постао је преко ноћи познат у цијелој Србији кад је крмача расе моравка у једној од његових штала опрасила чак 22 прасета, што се не памти!

Ова раса свиња иначе праси од 8 до 10, а највише 12 прасића. Сточари широм Србије остали су затечени па су му на многим порталима, мрежама од свег срца честитали то богатство, јер управо то и јесте! Чак 22 прасета у домаћинству човјека коме је то живот и извор прихода.

- Кад их је било 13, ја сам се окренуо и отишао - прича Милорад за "ТВ 5 Ужице".

Он је пропратио како се крмача праси до 13. прасета, мислећи да је то крај, а кад је ујутру ушао у обор није могао да их преброји.

- То што држава даје 24.000 по грлу и 31.000 динара за прашење, то је добра пара у старту! А прасе се двапут годишње... Што је најважније, оне са ветеринаром не разговарају, ветеринар нема ту шта да тражи – рекао је Милорад.

Објашњава да оне иду по шуми, саме се хране, траже, једу и багремову грану. То једе, то меље, а он по грлу само да по кило кукуруза дневно.

Остао је затечен, неколико је пута бројао и стварно - 22! Досад је рекорд био 15. Његове свиње су расе "моравка", црне су боје, а он је регистровани одгајивач ове аутохтоне сорте свиња.

Свиње већи дио времена проводе на отвореном, нарочито љети, када их изводи на пашу, ограђује жицом, а "чува" их соларна чобаница.

И у овом периоду излазе из штале, отпорне су на хладноћу, уживају копајући коријење корова, па уједно на овај начин газди чувају имање од трња и врзина.

Унук помаже дједу

Миша са супругом има шесторо дјеце, 11 унучића, зетове и снаје, па их је укупно 23! Недавно му се доселио и унук Филип са својима из Ужица и он је сада главни помагач дједу кад је ријеч о свињама. Вели, свиђа му се на селу а од послова му је најзанимљивији баш овај са свињама.

Мишине моравке воле блато али неће да спавају на мокром.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Расте цијена прасића у Српској Расте цијена прасића у Српској
Доноси ли фебруар ниже цијене прасетине Доноси ли фебруар ниже цијене прасетине
Шверцери искористили празничну трпезу: Прасићи 17 КМ по килограму Шверцери искористили празничну трпезу: Прасићи 17 КМ по килограму
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 1m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    12h 59m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    21h 25m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    19h 40m
    12
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    3m
    0