Krmača oprasila 22 prasića: Stočar na 13. prestao da broji (VIDEO)

30.01.2024. 21:55
0
IZVOR: nezavisne.com

Milorad Mišo Simić, iz sela Obajgora, nadomak Bajine Bašte, postao je preko noći poznat u cijeloj Srbiji kad je krmača rase moravka u jednoj od njegovih štala oprasila čak 22 praseta, što se ne pamti!

Ova rasa svinja inače prasi od 8 do 10, a najviše 12 prasića. Stočari širom Srbije ostali su zatečeni pa su mu na mnogim portalima, mrežama od sveg srca čestitali to bogatstvo, jer upravo to i jeste! Čak 22 praseta u domaćinstvu čovjeka kome je to život i izvor prihoda.

- Kad ih je bilo 13, ja sam se okrenuo i otišao - priča Milorad za "TV 5 Užice".

On je propratio kako se krmača prasi do 13. praseta, misleći da je to kraj, a kad je ujutru ušao u obor nije mogao da ih prebroji.

- To što država daje 24.000 po grlu i 31.000 dinara za prašenje, to je dobra para u startu! A prase se dvaput godišnje... Što je najvažnije, one sa veterinarom ne razgovaraju, veterinar nema tu šta da traži – rekao je Milorad.

Objašnjava da one idu po šumi, same se hrane, traže, jedu i bagremovu granu. To jede, to melje, a on po grlu samo da po kilo kukuruza dnevno.

Ostao je zatečen, nekoliko je puta brojao i stvarno - 22! Dosad je rekord bio 15. Njegove svinje su rase "moravka", crne su boje, a on je registrovani odgajivač ove autohtone sorte svinja.

Svinje veći dio vremena provode na otvorenom, naročito ljeti, kada ih izvodi na pašu, ograđuje žicom, a "čuva" ih solarna čobanica.

I u ovom periodu izlaze iz štale, otporne su na hladnoću, uživaju kopajući korijenje korova, pa ujedno na ovaj način gazdi čuvaju imanje od trnja i vrzina.

Unuk pomaže djedu

Miša sa suprugom ima šestoro djece, 11 unučića, zetove i snaje, pa ih je ukupno 23! Nedavno mu se doselio i unuk Filip sa svojima iz Užica i on je sada glavni pomagač djedu kad je riječ o svinjama. Veli, sviđa mu se na selu a od poslova mu je najzanimljiviji baš ovaj sa svinjama.

Mišine moravke vole blato ali neće da spavaju na mokrom.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Raste cijena prasića u Srpskoj Raste cijena prasića u Srpskoj
Donosi li februar niže cijene prasetine Donosi li februar niže cijene prasetine
Šverceri iskoristili prazničnu trpezu: Prasići 17 KM po kilogramu Šverceri iskoristili prazničnu trpezu: Prasići 17 KM po kilogramu
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    22h 52m
    0
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    13h 12m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    23h 36m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    2h 25m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    2h 19m
    0