Кулић: Болоњска концепција признаје једино знање које доноси профит

17.12.2019. 09:19
0
ИЗВОР: Srna

Болоњска концепција високог образовања признаје једино знање које доноси профит, док маргинализује значај националног идентитета и дискриминише друштвено-хуманистичке науке, сматра професор филозофије на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Мишо Кулић.

Кулић је синоћ у Палама, гдје је промовисан зборник радова "Национални идентитет и болоњска концепција универзитета", рекао да је болоњска концепција усмјерена на задовољавање потреба тржишта, а не на дјеловање у моралном смислу.

Према његовим ријечима, универзитети са болоњском концепцијом трансформисали су хуманистичку концепцију знања у техничко-технолошке институције које образују кадрове за извршавање техничких задатака за корист у функционисању економије.

-Болоњска концепција истиче техничко-технолошки напредак и то да су сви који посједују те, као и менаџерске вјештине, корисни за друштво у цјелини. Сво знање сведено је на тржишну корист, а универзитети стављени у функцију привреде и комерцијалне стране друштва- указује Кулић.

Он наводи да се зборником радова "Национални идентитет и болоњска концепција универзитета", са 10 радова аутора из БиХ, Србије и Црне Горе, жели указати на то да једино друштвено-хуманистичке науке могу ширити идеју демократије и слободе човјека.

Кулић напомиње да улога друштвено-хуманистичких наука никада није била задовољавање потреба тржишта, већ дјеловање у моралном смислу.

-Без филозофије, историје, националног језика и књижевности нема критичности, нема слободе народа, нити друштва. Није центар само профит. Центар је друштво. Не можемо да живимо само као бића која доносе профит- наглашава Кулић.

Он је рекао да је овај зборник објављен након научног скупа о овој теми, 19. априла, истичући да су против знања које уништава идеју слободе.

Кулић наглашава да је промоција ове публикације веома важна за позиционирање хуманистичких наука у савременом друштву.

-Када је ријеч о болоњској концепцији Универзитета, сви знамо да она не даје баш најбоље резултате. Циљ овог зборника јесте да сугерише на то да наука мора бити одвојена од специјалистичких студија, да се држава не уплиће у сферу образовања, као и да се теорија не смије губити на штету практичних знања- наводи Кулић.

Зборник радова -Национални идентитет и болоњска концепција Универзитета- промовисан је у оквиру пројекта "Мјесто и улога филозофских факултета у реформисаном савременом универзитету Републике Српске".

Пројекат је финансиран средствима Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    6h 1m
    8
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 57m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    23h 42m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    20h 41m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    21h 53m
    0