Кулић: Морамо сви реаговати ради опстанка Републике Српске

24.06.2023. 13:02
8
ИЗВОР: srna.rs

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је Срни да академска заједница стоји на располагању руководству Републике Српске и подржава све његове активности у вези са тренутном кризом коју је изазвао Уставни суд БиХ, а која је српски народ "притјерала уз зид".

Кулић је указао да су често представници академске заједнице, из оправданих или неоправданих разлога, покушавали да остану изван политичких дешавања на овим просторима, али да сада морају сви да реагују.

- Ово што се сада дешава у вези са одлуком Уставног суда БиХ је превазишло и политичке и академске просторе. Овдје се ради о опстанку Републике Српске и ми као академски грађани и најодговорнији људи у високом образовању у сваком случају требамо да кажемо свој став о свему томе. Питамо се шта је сљедеће послије овакве одлуке, вјероватно укидање Републике Српске - рекао је Кулић.

Он је истакао да је спреман због свих оних који су дали живот за Републику Српску да учини све као академски грађанин да заштити опстанак Републике Српске и српског народа на овим просторима.

- Без Републике Српске нема сигурно ни нас на Универзитету у Источном Сарајеву или Универзитету у Бањалуци - указао је Кулић.

Представници академске заједнице Републике Српске изразили су незадовољство радом Уставног суда БиХ, посебно његовом одлуком од 19. јуна којом је брисан члан 39 Правила овог суда, наглашено је у Петицији коју је до јуче потписало њих 194.

У Петицији се наглашава да измјене Правила, које су донесене на сједници Уставног суда БиХ без присуства иједног судије из Републике Српске, представљају кршење Устава БиХ и Правила тог суда, логике паритета и конститутивности народа у свим институцијама на нивоу БиХ, као основе за функционисање сложене државе каква је БиХ.

Уставни суд БиХ није дао никакав одговор након захтјева из Републике Српске да до јуче у подне повуче спорну одлуку о брисању члана 39 Правилника тог суда, којим је предвиђено одгађање сједнице ако не присуствује најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је раније да ће, ако Уставни суд БиХ не укине најновију одлуку, бити заказана сједница Народне скупштине на којој ће бити донесен закон о престанку важења и објављивања одлука тог суда у Српској и заштити лица која буду прогоњена због тога од органа БиХ.

Таква сједница, рекао је Додик, могла би да буде одржана већ у уторак, 27. јуна.

Коментари 8
  • Generic placeholder image
    Kabinet rektora 26.06.2023. 00:58
    Pogledajte samo ko cini njegov kabinet, sefa kabineta i ostale sve rospije i zene sumnjivog morala, naravno dobile poziciju sto su spavale sa nekim i sto su bliske politici.
  • Generic placeholder image
    Prof. Simara 25.06.2023. 15:01
    Veoma precizno receno Prof.dr Pero Svitnjak
  • Generic placeholder image
    Prof. dr Pero Svitnjak 25.06.2023. 08:15
    Na stranu ova inicijativa, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je u jako lošem stanju. Mito, korupcija, nepotizam, muljanje, kršenje zakona. Pola ljudi je zalutalo tu. Poltroni se cijene, kritička misao progoni. Umjesto da bude mjesto gdje se vodi diskusija, tu se samo dižu ruke pod devizom ,,ne talasaj".
    Ključne riječi: balansiraj i saglasan.
  • Generic placeholder image
    Akademski građanin 25.06.2023. 00:28
    Iz prve ruke nažalost znam da većina tih "akademskih građana" nema ni ovo prvo slovo A. To što je napravljeno od fakulteta i univerziteta je tragedija a tek će da nas stignu posljedice svega toga.
  • Generic placeholder image
    Prof. Simara 24.06.2023. 23:17
    Treba zastititi cestito i profesionalno akademsko osoblje koje nije istomisljenik pojedinih dekana, a koji su produzena ruka rektora Kulica. Teski nepotizam i kriminal vladaju na UIS. Ko ce rektoru i dekanima suditi za necasne radnje?
  • Generic placeholder image
    nina simon 24.06.2023. 19:07
    samo nas ti nemoj spasavati, niko ziv nece ostati u RS od tebe i tih sto ih pomenu
  • Generic placeholder image
    Zgembo 24.06.2023. 18:35
    'Aj ti. Doći ću ja.
  • Generic placeholder image
    Soko 24.06.2023. 15:22
    E, znaj da će te nas vi spasiti. Uništili ste obrazovni sistem, sada slobodno ugasite svjetlo....
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    22h 22m
    10
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    13h 17m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    12h 6m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    22h 28m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    14h 43m
    0