Кулић: Највећи успјех и богатство Универзитетa у Источном Сарајеву су студенти

14.09.2022. 19:43
0
ИЗВОР: katera.news

Универзитет у Источном Сарајеву прије три деценије основали су подвижници, визионари, а резултате које је овај универзитет остварио за ово вријеме импресивни су, изјавио је ректор Милан Кулић на Свечаној академији поводом обиљежавања јубилеја.

Према његовим ријечима, то су били људи који су имали визију да створе Републику Српску, знајући да се упоредо с тим морају борити и против незнања, јер би то у будућности могло да угрози и њен опстанак и просперитет.

- Управо из тог разлога је и створен Универзитет у Источном Сарајеву, али и због стратешки важне улоге да задржи становништво, прије свега младе, на овом подручју - нагласио је Кулић.

Кулић је рекао да су највећи успјех и богатство овог универзитета студенти, око 45.000 студената који су се уписани, од којих је око 21.000 дипломирало, истичући да су многи од њих постали важне личности у академском, те друштвено-политичком и културном животу Републике Српске и свијета.

- Када је у питању наставни кадар на Универзитету, учинили смо много да створимо властити, мада и даље постоји одређен број хонорарно ангажованих професора – рекао је Кулић, додајући да тренутно 540 наставника и сарадника учествује у наставном процесу.

Слика

Кулић је рекао да је важно истаћи да је Универзитет у Источном Сарајеву постао члан Асоцијације Европских универзитета још 2004. године, додајући да је посебна пажња  посвећена управо међународној сарадњи.

Он је напоменуо да Универзитет у Источном Сарајеву сваке године биљежи напредак на глобалним ранг-листама, те да се ове године на "Вебометриксу" налази на 3.222. мјесту.

- Постигли смо одличне резултате, али морамо поставити нове циљеве, а то је стално напредовање у научно-истраживачком и умјетничком раду, јер смо наставу и квалитет знања довели на висок ниво – рекао је Кулић.

Кулић је напоменуо и да се тренутно реализује пројекат изградње зграде Факултета физичког васпитања и спорта на Палама, као и зграде Ректората и Музичке академије.

Слика

Проф. др Јелена Крунић, проректор за науку, истраживање и развој на Универзитету у Источном Сарајеву, истакла је да је као студент генерације добила запослење на Стоматолошком факултету у Фочи.

- Универзитет у Источном Сарајеву студентима пружа изврсно знање и образовање. Својим образовањем, које сам стекла на овом универзитету, трудом и залагањем дошла сам до мјеста проректора, у нади да ћу побољшати научно-истраживачки рад, јер су наука, иновације и истраживање оно што нас води до друштва које ће бити засновано на знању и просперитету – рекла је Крунићева.

Према њеним ријечима, Универзитет у Источном Сарајеву је данас једна препознатљива и респектабилна научно-истраживачка, образовна и умјетничка институција у европским и свјетским академским оквирима.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа
Одржана академија посвећена српском пјеснику Добрици Ерићу у Источном Новом Сарајеву (ФОТО) Одржана академија посвећена српском пјеснику Добрици Ерићу у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 44m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    3h 8m
    0
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    17h 52m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    3h 2m
    0
  • У недјељу гусларско вече у Палама
    23h 29m
    2