Kulić: Najveći uspjeh i bogatstvo Univerziteta u Istočnom Sarajevu su studenti

14.09.2022. 19:43
0
IZVOR: katera.news

Univerzitet u Istočnom Sarajevu prije tri decenije osnovali su podvižnici, vizionari, a rezultate koje je ovaj univerzitet ostvario za ovo vrijeme impresivni su, izjavio je rektor Milan Kulić na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja jubileja.

Prema njegovim riječima, to su bili ljudi koji su imali viziju da stvore Republiku Srpsku, znajući da se uporedo s tim moraju boriti i protiv neznanja, jer bi to u budućnosti moglo da ugrozi i njen opstanak i prosperitet.

- Upravo iz tog razloga je i stvoren Univerzitet u Istočnom Sarajevu, ali i zbog strateški važne uloge da zadrži stanovništvo, prije svega mlade, na ovom području - naglasio je Kulić.

Kulić je rekao da su najveći uspjeh i bogatstvo ovog univerziteta studenti, oko 45.000 studenata koji su se upisani, od kojih je oko 21.000 diplomiralo, ističući da su mnogi od njih postali važne ličnosti u akademskom, te društveno-političkom i kulturnom životu Republike Srpske i svijeta.

- Kada je u pitanju nastavni kadar na Univerzitetu, učinili smo mnogo da stvorimo vlastiti, mada i dalje postoji određen broj honorarno angažovanih profesora – rekao je Kulić, dodajući da trenutno 540 nastavnika i saradnika učestvuje u nastavnom procesu.

Slika

Kulić je rekao da je važno istaći da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu postao član Asocijacije Evropskih univerziteta još 2004. godine, dodajući da je posebna pažnja  posvećena upravo međunarodnoj saradnji.

On je napomenuo da Univerzitet u Istočnom Sarajevu svake godine bilježi napredak na globalnim rang-listama, te da se ove godine na "Vebometriksu" nalazi na 3.222. mjestu.

- Postigli smo odlične rezultate, ali moramo postaviti nove ciljeve, a to je stalno napredovanje u naučno-istraživačkom i umjetničkom radu, jer smo nastavu i kvalitet znanja doveli na visok nivo – rekao je Kulić.

Kulić je napomenuo i da se trenutno realizuje projekat izgradnje zgrade Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta na Palama, kao i zgrade Rektorata i Muzičke akademije.

Slika

Prof. dr Jelena Krunić, prorektor za nauku, istraživanje i razvoj na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, istakla je da je kao student generacije dobila zaposlenje na Stomatološkom fakultetu u Foči.

- Univerzitet u Istočnom Sarajevu studentima pruža izvrsno znanje i obrazovanje. Svojim obrazovanjem, koje sam stekla na ovom univerzitetu, trudom i zalaganjem došla sam do mjesta prorektora, u nadi da ću poboljšati naučno-istraživački rad, jer su nauka, inovacije i istraživanje ono što nas vodi do društva koje će biti zasnovano na znanju i prosperitetu – rekla je Krunićeva.

Prema njenim riječima, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je danas jedna prepoznatljiva i respektabilna naučno-istraživačka, obrazovna i umjetnička institucija u evropskim i svjetskim akademskim okvirima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održana akademija posvećena srpskom pjesniku Dobrici Eriću u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO) Održana akademija posvećena srpskom pjesniku Dobrici Eriću u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    13h 32m
    0
  • Krađa u Palama
    11h 50m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    8h 17m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    11h 5m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    4h 26m
    0