Кулић: Научноистраживачки рад и промоција – главни задаци

10.10.2019. 10:28
0
ИЗВОР: Srna

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић као приоритете у четворогодишњем мандату најављује повећање квалитета наставе и научноистраживачког рада, те промоцију ове високошколске установе и њених потенцијала да би привукла што већи број студената.

-Повећање квалитета наставе првенствено се односи на други и трећи циклус студија, а посебно је важна настава на докторским студијама. Важно је, јер ту школујемо кадар који ће нас замијенити и који ће сигурно бити будућност Републике Српске. Морамо да будемо обазриви, јер сматрам да наставу на докторским студијама могу да изводе само наставници са најбољим референцама-, истиче Кулић у интервјуу Срни.

Он напомиње да неће инсистирати да наставу на докторским студијама изводе искључиво наставници који имају радни однос на Универзитету у Источном Сарајеву, већ и они са универзитета из окружења и Европе, који ће на најбољи начин пренијети знање докторандима.

Кулић каже да озбиљно треба радити и на научноистраживачком раду, те упозорава да је то, можда, "најслабија карика" Универзитета.

-Одређени број факултета има услове да се бави озбиљним научноистраживачким радом. Добили смо скупу опрему кроз аустријски кредит који је Влада Републике Српске потписала и мој задатак је да убрзо посјетим све факултете и видим на који начин се она користи-, наводи Кулић.

Он указује да Медицински факултет у Фочи, чији је донедавно био декан, максималним капацитетом користи опрему кроз Центар за биомедицинске науке, а резултат тога је велики број објављених радова у међународним часописима.

Кулић поручује да је потребно побољшати и "видљивост" Универзитета, а то је могуће управо објављивањем радова у међународним часописима и размјеном наставника, сарадника и студената.

Универзитет у Источном Сарајеву има око 9.000 студената, што је, отприлике, прошлогодишњи ниво.

Кулић напомиње да се посебна пажња мора посветити факултетима и студијским програмима који су од националног значаја, као што су српски језик и књижевност, историја и Богословски факултет.

-Заједно са деканима факултета и руководиоцима студијских програма предузећемо кораке да се повећа интересовање за упис на ове факултете и студијске програме. Мислим да и Влада Српске, ресорно министарство имају исто мишљење-, каже Кулић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву, говорећи о студентском стандарду, изражава захвалност Влади Српске због изградње модерног дома у Фочи за смјештај 350 студената, као и на Палама, те истиче да је у овом тренутку приоритет изградња дома у Источном Новом Сарајеву.

Кулић наводи за Срну да се ситуација у вези са акредитацијом и реакредитацијом студијских програма није значајно промијенила, али оцјењује да нема разлога за забринутост.

-Проблем је у Агенцији за развој високог образовања и осигурања квалитета БиХ и њеном директору Енверу Халиловићу, који неће да упише наша два јавна универзитета у регистар акредитованих универзитета. Оптимиста сам да ће се тај процес позитивно завршити јер је важно да је наших 12 студијских програма извршило акредитацију, односно Универзитет реакредитацију-, објашњава Кулић.

Кулић наглашава да је буџет Универзитета стабилан, али би требало да се факултети окрену ка обезбјеђивању властитих средстава потребних за боље функционисање.

-Саобраћајни факултет у Добоју, Медицински у Фочи и економски факултети имају солидна властита средства, али је потребно и друге подстицати да раде на томе-, каже Кулић.

Он указује да је горући проблем Факултета физичког васпитања и спорта који је привремено смјештен у просторије Економског и Правног факултета на Палама.

-Кренули смо у процедуру да се то ријеши, потребно је направити пројекат адаптације Спортско-пословног центра `Пеки` у оквиру којег ће бити просторије овог факултета-, наводи Кулић.

Он упозорава да би било лоше уколико би факултети спуштали критеријуме приликом уписа студената јер би и квалитет наставе опадао, а то не би било добро ни за кога.

Кулић жели срећан почетак нове академске године студентима, наставницима, сарадницима, као и неакадемском особљу, те очекује да ће бити успјешнији него што су били у претходној години.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Кулић: Снагом заједништва градити успјешну домовину у миру Кулић: Снагом заједништва градити успјешну домовину у миру
Кулић: Морамо сви реаговати ради опстанка Републике Српске Кулић: Морамо сви реаговати ради опстанка Републике Српске
Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву: Студије од националног значаја чувају наш идентитет Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву: Студије од националног значаја чувај...
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    9h 18m
    7
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    23h 0m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    22h 28m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    7h 20m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    21h 19m
    0