Култура је темељ здравог друштва

02.11.2022. 18:59
0
ИЗВОР: srna.rs

Глумица београдског "Звездара театра" Нела Михаиловић изјавила је Срни да је култура темељ здравог друштва и да се не смије дозволити да глобалне технологије отуђе људе, те да се због опште дигитализације друштва не чује ријеч глумца.

- Последице примене тих технологија ни у каквом смислу не смеју да нас одвоје или отуђе од нас самих, од наших породица, наших најдражих, деце - рекла је Михаиловићева Срни у Источном Сарајеву, гдје је заједно са Милутином Караџићем и колегама из "Звездара театра" одиграла представу "Спортско срце", којом је синоћ отворен 27. Међународни фестивал малих сцена и монодраме.

Она је нагласила да култура тражи подршку друштва, новац, слух, разумијевање, што су, како је навела, већ давно изговорили и многи мудрији од ње.

- Надам се да се неће десити да се, због глобалне дигитализације друштва, не чује реч глумца, да се слова и речи не читају из књига онако како су изворно написана и да тај убрзани технолошки напредак неће од нас отети и речи и позориште - навела је Михаиловићева.

Слика

Фото: katera.news

И Караџић, у изјави Срни, истиче да је култура темељ здравог друштва и да су глумци виновници ширења културе ван свих граница.

- Мислим да не постоји ниједно глумиште са неким националним предзнаком, српским, хрватским или неким другим, већ једноставно постоји глума која је свеобухватна и која окупља људе који воле позориште и театар као појаву, занимање, уметност - рекао је Караџић.

Он је навео да воли да игра пред београдском публиком јер тамо живи, али и на сваком другом мјесту и да је срећан што се бави овим послом.

- Колегиница Нела Михаиловић и ја пропутовали смо много и гостовали у Канади, Аустралији, на више мјеста гдје се говори наш језик. Свуда смо примљени веома срдачно, што нам говори да је позориште сјајна умјетност - нагласио је Караџић.

Порука ово двоје глумаца је да је позориште трајна категорија која ће увијек постојати на добробит човјечанства.

Коментари 0
Повезане вијести
Љиљана Чекић: Важан је добар текст, а не форма Љиљана Чекић: Важан је добар текст, а не форма
Најбоља представа “Карлота Гризи – од Вижинаде до вјечности” Најбоља представа “Карлота Гризи – од Вижинаде до вјечности”
"Госпођа Милихброт" испраћена громогласним аплаузом "Госпођа Милихброт" испраћена громогласним аплаузом
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    20h 54m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    18h 29m
    7
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    23h 37m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    4h 28m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    2h 55m
    0