Култура је темељ здравог друштва

02.11.2022. 18:59
0
ИЗВОР: srna.rs

Глумица београдског "Звездара театра" Нела Михаиловић изјавила је Срни да је култура темељ здравог друштва и да се не смије дозволити да глобалне технологије отуђе људе, те да се због опште дигитализације друштва не чује ријеч глумца.

- Последице примене тих технологија ни у каквом смислу не смеју да нас одвоје или отуђе од нас самих, од наших породица, наших најдражих, деце - рекла је Михаиловићева Срни у Источном Сарајеву, гдје је заједно са Милутином Караџићем и колегама из "Звездара театра" одиграла представу "Спортско срце", којом је синоћ отворен 27. Међународни фестивал малих сцена и монодраме.

Она је нагласила да култура тражи подршку друштва, новац, слух, разумијевање, што су, како је навела, већ давно изговорили и многи мудрији од ње.

- Надам се да се неће десити да се, због глобалне дигитализације друштва, не чује реч глумца, да се слова и речи не читају из књига онако како су изворно написана и да тај убрзани технолошки напредак неће од нас отети и речи и позориште - навела је Михаиловићева.

Слика

Фото: katera.news

И Караџић, у изјави Срни, истиче да је култура темељ здравог друштва и да су глумци виновници ширења културе ван свих граница.

- Мислим да не постоји ниједно глумиште са неким националним предзнаком, српским, хрватским или неким другим, већ једноставно постоји глума која је свеобухватна и која окупља људе који воле позориште и театар као појаву, занимање, уметност - рекао је Караџић.

Он је навео да воли да игра пред београдском публиком јер тамо живи, али и на сваком другом мјесту и да је срећан што се бави овим послом.

- Колегиница Нела Михаиловић и ја пропутовали смо много и гостовали у Канади, Аустралији, на више мјеста гдје се говори наш језик. Свуда смо примљени веома срдачно, што нам говори да је позориште сјајна умјетност - нагласио је Караџић.

Порука ово двоје глумаца је да је позориште трајна категорија која ће увијек постојати на добробит човјечанства.

Коментари 0
Повезане вијести
Ни Давидова ни царска ни спахијска (1902-2022) Ни Давидова ни царска ни спахијска (1902-2022)
Јапански навијачи открили зашто остају чистити стадионе након утакмица Јапански навијачи открили зашто остају чистити стадионе након утакмица
Бошковић: Позориште велика заједница публике и глумаца Бошковић: Позориште велика заједница публике и глумаца
Најчитаније
 • Ухапшен због угрожавања сигурности и напада на полицијског службеника у Источној Илиџи
  23h 8m
  8
 • На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима
  23h 26m
  5
 • ФТН из Новог Сада ускоро у Требињу - Град и Република подржали отварање новог факултета
  17h 25m
  11
 • Лана Лубура и Александар Вуковић најбољи спортисти општине Источна Илиџа у 2022. години (ФОТО)
  14h 36m
  0
 • Регионални центар Института за јавно здравство 30 година у служби здравља
  13h 37m
  0