Kultura je temelj zdravog društva

02.11.2022. 18:59
0
IZVOR: srna.rs

Glumica beogradskog "Zvezdara teatra" Nela Mihailović izjavila je Srni da je kultura temelj zdravog društva i da se ne smije dozvoliti da globalne tehnologije otuđe ljude, te da se zbog opšte digitalizacije društva ne čuje riječ glumca.

- Posledice primene tih tehnologija ni u kakvom smislu ne smeju da nas odvoje ili otuđe od nas samih, od naših porodica, naših najdražih, dece - rekla je Mihailovićeva Srni u Istočnom Sarajevu, gdje je zajedno sa Milutinom Karadžićem i kolegama iz "Zvezdara teatra" odigrala predstavu "Sportsko srce", kojom je sinoć otvoren 27. Međunarodni festival malih scena i monodrame.

Ona je naglasila da kultura traži podršku društva, novac, sluh, razumijevanje, što su, kako je navela, već davno izgovorili i mnogi mudriji od nje.

- Nadam se da se neće desiti da se, zbog globalne digitalizacije društva, ne čuje reč glumca, da se slova i reči ne čitaju iz knjiga onako kako su izvorno napisana i da taj ubrzani tehnološki napredak neće od nas oteti i reči i pozorište - navela je Mihailovićeva.

Slika

Foto: katera.news

I Karadžić, u izjavi Srni, ističe da je kultura temelj zdravog društva i da su glumci vinovnici širenja kulture van svih granica.

- Mislim da ne postoji nijedno glumište sa nekim nacionalnim predznakom, srpskim, hrvatskim ili nekim drugim, već jednostavno postoji gluma koja je sveobuhvatna i koja okuplja ljude koji vole pozorište i teatar kao pojavu, zanimanje, umetnost - rekao je Karadžić.

On je naveo da voli da igra pred beogradskom publikom jer tamo živi, ali i na svakom drugom mjestu i da je srećan što se bavi ovim poslom.

- Koleginica Nela Mihailović i ja proputovali smo mnogo i gostovali u Kanadi, Australiji, na više mjesta gdje se govori naš jezik. Svuda smo primljeni veoma srdačno, što nam govori da je pozorište sjajna umjetnost - naglasio je Karadžić.

Poruka ovo dvoje glumaca je da je pozorište trajna kategorija koja će uvijek postojati na dobrobit čovječanstva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ni Davidova ni carska ni spahijska (1902-2022) Ni Davidova ni carska ni spahijska (1902-2022)
Japanski navijači otkrili zašto ostaju čistiti stadione nakon utakmica Japanski navijači otkrili zašto ostaju čistiti stadione nakon utakmica
Bošković: Pozorište velika zajednica publike i glumaca Bošković: Pozorište velika zajednica publike i glumaca
Najčitanije
 • U Istočnom Sarajevu noćas gorjela četiri automobila
  7h 16m
  1
 • Oštećena tri vozila u požaru u Spasovdanskoj ulici
  9h 59m
  0
 • Krađa iz marketa u Istočnom Novom Sarajevu
  10h 13m
  1
 • Gorjelo auto u Miljevićima
  10h 16m
  2
 • Godišnjica napada na svešteničku porodicu Starovlah na Palama
  11h 55m
  0