Kultura je temelj zdravog društva

02.11.2022. 18:59
0
IZVOR: srna.rs

Glumica beogradskog "Zvezdara teatra" Nela Mihailović izjavila je Srni da je kultura temelj zdravog društva i da se ne smije dozvoliti da globalne tehnologije otuđe ljude, te da se zbog opšte digitalizacije društva ne čuje riječ glumca.

- Posledice primene tih tehnologija ni u kakvom smislu ne smeju da nas odvoje ili otuđe od nas samih, od naših porodica, naših najdražih, dece - rekla je Mihailovićeva Srni u Istočnom Sarajevu, gdje je zajedno sa Milutinom Karadžićem i kolegama iz "Zvezdara teatra" odigrala predstavu "Sportsko srce", kojom je sinoć otvoren 27. Međunarodni festival malih scena i monodrame.

Ona je naglasila da kultura traži podršku društva, novac, sluh, razumijevanje, što su, kako je navela, već davno izgovorili i mnogi mudriji od nje.

- Nadam se da se neće desiti da se, zbog globalne digitalizacije društva, ne čuje reč glumca, da se slova i reči ne čitaju iz knjiga onako kako su izvorno napisana i da taj ubrzani tehnološki napredak neće od nas oteti i reči i pozorište - navela je Mihailovićeva.

Slika

Foto: katera.news

I Karadžić, u izjavi Srni, ističe da je kultura temelj zdravog društva i da su glumci vinovnici širenja kulture van svih granica.

- Mislim da ne postoji nijedno glumište sa nekim nacionalnim predznakom, srpskim, hrvatskim ili nekim drugim, već jednostavno postoji gluma koja je sveobuhvatna i koja okuplja ljude koji vole pozorište i teatar kao pojavu, zanimanje, umetnost - rekao je Karadžić.

On je naveo da voli da igra pred beogradskom publikom jer tamo živi, ali i na svakom drugom mjestu i da je srećan što se bavi ovim poslom.

- Koleginica Nela Mihailović i ja proputovali smo mnogo i gostovali u Kanadi, Australiji, na više mjesta gdje se govori naš jezik. Svuda smo primljeni veoma srdačno, što nam govori da je pozorište sjajna umjetnost - naglasio je Karadžić.

Poruka ovo dvoje glumaca je da je pozorište trajna kategorija koja će uvijek postojati na dobrobit čovječanstva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ljiljana Čekić: Važan je dobar tekst, a ne forma Ljiljana Čekić: Važan je dobar tekst, a ne forma
Najbolja predstava “Karlota Grizi – od Vižinade do vječnosti” Najbolja predstava “Karlota Grizi – od Vižinade do vječnosti”
"Gospođa Milihbrot" ispraćena gromoglasnim aplauzom "Gospođa Milihbrot" ispraćena gromoglasnim aplauzom
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    21h 23m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    11h 53m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    20h 16m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    11h 34m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    16h 45m
    0