Купци не знају ни шта је књига рекламација

17.02.2022. 09:26
0
ИЗВОР: Глас Српске

Потрошачко друштво купци и даље не познају довољно своја права, тврде из удружења за заштиту потрошача широм Српске, напомињући да на њихова врата становници куцају тек када је “мука”.

Заштитници права потрошача напомињу да када год организују неке превентивне акције, људи само летимично погледају брошуре и баце их, као да их не интересују сва права која имају, за које се жустро боре тек када се појави проблем.

Предсједник Удружења за заштиту потрошача “Звоно” у Бијељини, Јово Василић каже за “Глас” да купци не познају процедуру и не знају како да остваре своја права.

- Људи за књигу рекламације мисле да је то књига у којој треба да се упише да ли су задовољни или не, а то је документ на основу којег се покреће поступак - рекао је Василић и додао да се људи највише жале на техничку робу. Како истиче, многи грађани не знају да сада постоји гаранција од годину дана и за половну робу, па тако не користе и то своје право.

- Половна роба која до сада није била обухваћена гаранцијом то сада мора имати. Код нас има много људи који продају половну технику увезену из Њемачке, а  људи је махом купују јер немају могућност да купе нову. Ова обавеза на снази је већ неколико мјесеци а кога год да сам питао за то да ли зна, није знао - рекао је Василић.

Предсједник Удружења грађана “Покрет потрошача Републике Српске” Бањалука Остоја Кременовић рекао је за “Глас” да се труде да потрошаче упознају са измјенама Закона о заштити потрошача РС, који је ступио на снагу прошле године.

- Најучесталији приговори са којима нам се људи јављају јесу из области општих економских услуга које пружа јавни сектор, од дистрибуције електричне енергије до комуналних услуга на локалном нивоу, као што је водоснабдијевање, гријање и одржавање чистоће а све су то услуге које зависе од енергената - рекао је Кременовић, додавши да су се у више наврата обраћали надлежнима са циљем да се употријебе законске могућности како би се раст цијена зауставио.

Извршна директорка Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже да као народ нисмо одмалена учени да размишљамо на прави начин о цијенама и поскупљењима.

- Јесмо потрошачко друштво, али очигледно нам треба едукација, почевши од вртића, па до основних и средњих школа и да на тај начин правимо генерацију која ће знати шта је заштита потрошача и њихова права - казала је Марићева.

Предсједник Удружење грађана “Жути кишобран” из Градишке, Драгиша Милаковић ипак каже да се не може очекивати од потрошача да буду детаљно законски упућени  у сва своја права.

- Све више жалби је на интернет трговање а посебно за сервисе у иностранству, гдје наши људи користе неки сервис и онда питају за нека своја права, како уопште поднијети жалбу и тражити поврат новца - рекао је Милаковић. За ствари попут истека рока производа или ципела које нису водоотпорне, како каже, грађани не долазе да се жале.

Ставови

Извршна директорка Удружења грађана “Оаза” Требиње Недељка - Нешка Илић присјећа се да је било и негативних ставова према удружењу за заштиту потрошача на самом почетку рада, али сада се та слика послије толико времена промијенила.

- Тек када се нешто догоди, потрошачи онда и те како упамте која су им права - рекла је Илићева.

Коментари 0
Повезане вијести
У прошлој години 146 приговора потрошача У прошлој години 146 приговора потрошача
Мед све теже проналази купце Мед све теже проналази купце
Џепови грађана трпе константне ударе Џепови грађана трпе константне ударе
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    2h 59m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    10h 5m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    8h 32m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    4h 14m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    10h 24m
    0