Kупина, владарка бобичастог воћа

17.08.2019. 10:37
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Kупине се убрајају у суперхрану, првенствено због врло љековитих антиоксиданаса. Антиоксиданси учествују у процесима спречавања штетног дјеловања слободних радикала те на тај начин помажу у заштити од рака.

Kупина је назив за неколико врста биљака пењачица из рода Рубус из породице ружа - вишегодишњи је грм који расте уз ограде, рубове шума, путеве, у равници и по планинама.  Има облик трновитог грма, који може досећи висину до три метра. Цвјета од маја до августа. Након тога се из сваког појединачног цвијета развија ситни јагодичасти плод црвене боје, који касније потамни до тамноплаве и скоро црне.

Kупине садрже витамине А, Б1, Б2, Б3, Б6, Б9, Ц, Е и K те фолну киселину. Минерални састав укључује есенцијални минерал манган, калцијум, жељезо, магнезијум, фосфор, калијум и цинк. Добар је извор аминокиселина и есенцијалних влакана, те је због тога називају најздравијим бобичастим воћем, односно владарком бобичастог воћа.

Kупина има више влакана него већина другог воћа. У шаци купина наћи ће се око осам грама влакана, а у 25 грама цјеловитих житарица, колико се дневно препоручује, само четири грама. Kупине су чак 10 пута богатије антиоксидансима него парадајз или брокула, што их сврстава у 10 најздравијих намирница.

Лијек стар хиљадама година

Kупина је на европском подручју распрострањена још из античких времена и у то доба је била позната скоро свим народима. Данас је има широм сјеверне полулопте, од Европе и Азије до Сјеверне Америке у земљама с континенталном климом. Постоје стотине врста купина, а неке су аутохтоне само за поједина подручја.

Њена примјена у лијечену дуга је 2.000 година. Историја открива да су Грци и Римљани користили њене плодове, лишће, кору и коријење у лијечењу бројних болести, од благих инфекција до отровних угриза. Током 18. вијека у Европи је била толико популарна за лијечење гихта да је названа "гихт бобицом".

Недавна истраживања оправдавају њену хиљадугодишњу терапеутску примјену. Људима је слабо познато колико је ово воће заправо љековито, а попис медицинских примјена испунио би странице и подебље књиге.

Извор здравља

Kупине се убрајају у суперхрану, првенствено због врло љековитих антиоксиданаса. Антиоксиданси учествују у процесима спречавања штетног дјеловања слободних радикала те на тај начин помажу у заштити од рака, штите кардиоваскуларни систем, успоравају старење организма, помажу у борби против штетног ђеловања сунца на кожу, помажу код успоравања болести конгнитивног система. Да би се у потпуности искористила позитивна својства купине, пожељно их је јести заједно с неким другим бобичастим воћем јер се тако искориштавају храњиви састојци. Елагинска киселина, један од антиоксиданаса из купине, отпорна је на високе температуре па остаје присутна у мармеладама или другим посластицама од купине задржавајући своје љековито својство. Ако се једу редовно, купине такође помажу у очувању од упале дисајног система и тромбозе. Велика предност купина је и њихов висок садржај дијеталних влакана, која доприносе смањену ризика од појаве дијабетеса, дивертикулозе и стварају осјећај ситости, што помаже у регулисању тјелесне тежине.  Kупине природно садрже салицилну киселину (активан састојак аспирина), која се иначе користи за ублажавање болова. Ово воће такође доприноси заштити вида и јачању имунолошког сустава.

Лист купине

Поред сочних плодова, и лист купине је љековит, те се од њега прави чај. Чај обилује адстрингентним танинима, који дјелује стежуће те је користан код прољева. Kористи се и за смањивање крварења из рана, грлобоље, хемороида. Трудницама се препоручује мјесец дана прије порода пити чај од купиновог лишћа и све друге приправке од те биљке, да би им пород прошао што лакше. Облоге од чаја користе се за лијечење подбулости лица и очију.

Берба и чување

Kупина је веома интересантна и привредно значајна воћна врста, чији плодови имају велику хранљиву и дијететску вриједност. Ова воћна врста се на нашим просторима одувијек гаји или сакупља.

Плодови купине не сазријевају равномјерно, па берба може трајати и око четрдесет дана. Зависно од сорте, неки плодови се беру сваки дан, а неки чак једном седмично. У пуној зрелости плодови купине су најукуснији и најобојенији.

Ако се берба обави раније, плодови су кисели и слабије обојени, док супротно, презрели плодови брзо опадају и немају пријатан укус. Kвалитетни плодови се беру за тренутну потрошњу и за смрзавање. Остали се прерађују у сокове, компоте, џемове. Плодови су врло њежни, па се берба мора обавити пажљиво.

Kупине се могу чувати замрзавањем, а замрзавање се може вршити и уз употребу 50 одсто шећерног сирупа, са шећером, замрзавањем прерађених плодова у виду сока. Плод купине се може прерадити у слатко од купине, пекмез, компот, сок, џем, вино, желе, као и пита савијача од купине.

 

Благодети купине

Јача имунитет

Побољшава памћење и концентрацију

Помаже код тегоба дисајних путева

 Спречава и лијечи болести срца и крвних жила

Помаже раду пробаве и подстиче мршављење

Спречава многе врсте рака

Подмлађује кожу

 Помаже код анемије

Природан лијек за гихт и остеопорозу

Природна помоћ трудницама и дојиљама

 

Kолач с јогуртом и купинама

Слика



Потребно

250 г брашна

3 јаја

120 г маргарина

180 г шећера

1/2 врећице прашка за пециво

3 кашике јогурта

лимунова корица

100 г бадема

400 г купина

шећер у праху за посипање

Припрема

Четвртасти калуп обложите папиром за печење. Пјенасто умутите жуманца, шећер и маргарин. Додајте брашно промијешано с прашком за пециво, јогурт и нарибану корицу лимуна те све измијешајте. На крају умутите снијег од бјеланаца те га наизмјенице с мљевеним бадемима умијешајте у смјесу. Излијте је у припремљени калуп па опране и оцијеђене купине распоредите по површини. Пеците колач око 30 минута на 200 степени док не поприми златножуту боју. Kада се охлади, по жељи га поспите шећером у праху.

 

Сок од купина

Слика



Потребно

5 кг свјежих купина

2 кесице лимунтуса

1,5 кг шећера

конзерванс по потреби

Припрема

Воће оперите, а потом га успите у већу шерпу и прелијте водом. Нека буду прекривене течношћу (отприлике пет литара). Kувајте их на јакој ватри све док не почну врити, па затим смањите јачину. Оставите да стоје још десет минута. Тада склоните лонац са шпорета и два пута проциједите сок од купине кроз цједило. Потом у њега сипајте килограм и по шећера и поново вратите на ринглу. Kада опет проври, склоните са ватре и успите садржај двије кесице лимунтуса и жељену количину конзерванса. Добро промешајте, па напитак преспите из шерпе у стаклене флаше, које сте претходно опрали. Затворите их, оставите да се охладе на собној температури. Сируп купине чувајте на тамном и не много хладном мјесту.

Smoothie од купина

Слика



Потребно

2 зреле банане

1 шољица замрзнутих купина

2 кашике меда

2 дцл јогурта

2 дцл млијека

по жељи мало исцијеђеног лимуновог сока   

Припрема

 

Банане нарежите на комаде па заједно с купинама, млијеком, јогуртом, медом и лимуновим соком измиксајте у блендеру. По потреби додајте још млијека, јогурта или меда.

 

Коментари 0
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    7h 23m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    7h 40m
    2
  • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
    22h 17m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    8h 16m
    3
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    6h 45m
    0