Куповина аута у рикверцу

29.06.2020. 10:25
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Продаја нових и половних аутомобила у салонима широм БиХ ове године доживјела је пад, а разлике у броју продатих аутомобила у овој у односу на прошлу годину мјере се у хиљадама, потврдили су у већим ауто-центрима.

Наиме, из салона истичу да је највећи кривац за тако лошу продају ситуација која је проузрокована пандемијом вируса корона.

Тако су нам у компанији "Верано моторс" у Бањалуци, која је генерални увозник и дистрибутер "Пежоових" возила, рекли да је продаја половних, али и нових возила опала за 30 до 40 одсто у односу на годину дана раније.

-Цијела ова ситуација смањила је продају аута у нашем салону- рекао је Мирко Ћосић из службе за продају нових и половних возила у "Верано моторсу" и додао да су купци више заинтересовани за нове четвороточкаше него за половне.

Из "Turbo Tradea" Сарајево, који се бави продајом половних аута, казали су да је у протекла два мјесеца продаја драстично опала.

-У свим областима је опала продаја, а сигурно је највише погођена ауто-индустрија и велика је разлика у односу на прошлу годину- казали су у овој фирми за "Независне новине".

 Додају да се ситуација полако враћа у нормалу те се надају да ће се стање и у овој области нормализовати, те да ће се продаја вратити на прошлогодишњи ниво.

У Ауто-центру "Браћа Ђукић" из Дервенте казали су нам да је тренутно мања потражња него што је то било ранијих година.

-Чињеница је да је у цијелом свијету опала продаја аутомобила управо због пандемије изазване вирусом корона, а таква је ситуација и код нас- истичу из овог ауто-центра.

Додају да је пад сигурно 30 и више одсто него годину дана раније.

-Разлике у броју продатих аутомобила у овој у односу на годину раније сигурно су мање у хиљадама- казали су у Ауто-центру "Браћа Ђукић".

С друге стране, пандемија која је изазвана вирусом корона није утицала на пословање компаније "Ауто Нуић" из Мостара, који су овлаштени заступници за продају и сервис два свјетски призната бренда - "Volvovih" и "Toyotinih возила", те истичу да су у сарадњи са "Волвом" снизили цијене аута па продаја иде веома добро.

-Будући да смо заједно покренули акцију те снизили цијену одређених возила, продаја ове марка аута нам је премашила прошлогодишњу- казали су из ове ауто-куће.

Игор Гавран, економски аналитичар, казао је за "Независне" да је продаја аутомобила, како нових тако и половних, смањена на глобалном нивоу због вишеструких негативних ефеката пандемије вируса корона на овај сектор.

-Производња је погођена прекидима у ланцу снабдијевања репроматеријалима и компонентама. Продаја је смањена и због обуставе рада ауто-салона, али примарно због укупног пада тражње. Привредни субјекти су такођер обуставили или одгодили обнову возног парка, а велики број грађана остао је без посла или због смањених прихода приоритет дао егзистенцијалним производима- истиче Гавран.

Додао је да многе државе уводе додатне постицаје грађанима за куповину нових возила, као и мјере подршке произвођачима и трговцима који онда опет нуде попусте купцима, поготово када је ријеч о електричним и хибридним возилима.

-Међутим, без обзира на постепени опоравак производње и отварање продајне мреже, реалност је да и у свијету и у Босни и Херцеговини тражња остаје нижа него раније. Без осјетног опоравка цијеле привреде и укупне запослености неће бити ни обнове тражње ни раста продаје возила- закључио је Гавран.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    14h 1m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 57m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    13h 1m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    9h 54m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    11h 51m
    0