Лани било девет захтјева за усвојење дјеце у Сокоцу

23.02.2024. 13:01
0
ИЗВОР: srna.rs

Центар за социјални рад Соколац прошле године је имао девет захтјева за усвојење малољетне дјеце, али им није удовољено јер у овој установи није било дјеце која би могла да буду усвојена, изјавила је Срни вршилац дужности директора ове установе Сњежана Башевић.

Башевићева је нагласила да је Центар за социјални рад Соколац од 1995. године до сада имао само један случај потпуног усвајања, те један непотпуног.

Она је навела да је Центар у 2023. године имао 17 корисника права на новчану помоћ у мјесечном износу од 194 КМ, док је право на додатак за помоћ и његу другог лица остварило 309 лица којима је у првој групи новчана помоћ била око 251 КМ, а за другу око 126 КМ.

Према њеним ријечима, право на смјештај у установе социјалне заштите током прошле године остварило је 20 корисника, од којих је шест у установама за лица са инвалидитетом и дјецу и омладину ометену у развоју, а 14 у домовима за старија лица.

- Центар је, у зависности од њихове пензије коју остварују, мјесечно плаћао од 200 КМ до 850 КМ - навела је Башевићева.

Она је нагласила да су једнократне новчане помоћи исплаћене за 22 корисника, а право на личну инвалиднину остваривало је 56 корисника, за које су у зависности од степена тјелесног оштећења мјесечно исплаћивали од 114 КМ до 194 КМ.

Башевићева је подсјетила да је 1. септембра прошле године ступио на снагу нови Породични закон којим се уређују различити породичноправни односи, те поступци надлежних органа у вези са породичним односима и старатељством.

- У центрима за социјални рад то сматрамо ефикаснијим рјешењем јер Суд има своје механизме за извршење тих пресуда, за разлику од ових установа - рекла је Башевићева.

Она је истакла да је у соколачком Центру за социјални рад прошле године спроведено 14 поступака мирења брачних другова, што је предуслов да би се покренула бракоразводна парница код надлежног суда.

- Евидентирано је 19 случајева савјетодавне помоћи у превазилажењу партнерске дисфункционалности - рекла је Башевићева.

Башевићева је навела да је лани евидентирано шет случајева насиља у породици, те да је Суд изрекао пет хитних мјера заштите и једну заштитну мјеру, што је рађено са Полицијском станицом Соколац.

Она је истакла да су се, од пет хитних мјера заштите, четири односиле на забрану приближавања и контактирања учиниоца насиља са жртвом насиља, а једна на удаљење починиоца из куће или стана.

- Изречена је и једна заштитна мјера - забрана приближавања жртви насиља на удаљености од 200 метара - прецизирала је Башевићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог
На туцијади у Сокоцу више од 40 учесника На туцијади у Сокоцу више од 40 учесника
На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    14h 55m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    14h 26m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    10h 42m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    14h 49m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    6h 37m
    2