Lani bilo devet zahtjeva za usvojenje djece u Sokocu

23.02.2024. 13:01
0
IZVOR: srna.rs

Centar za socijalni rad Sokolac prošle godine je imao devet zahtjeva za usvojenje maloljetne djece, ali im nije udovoljeno jer u ovoj ustanovi nije bilo djece koja bi mogla da budu usvojena, izjavila je Srni vršilac dužnosti direktora ove ustanove Snježana Bašević.

Baševićeva je naglasila da je Centar za socijalni rad Sokolac od 1995. godine do sada imao samo jedan slučaj potpunog usvajanja, te jedan nepotpunog.

Ona je navela da je Centar u 2023. godine imao 17 korisnika prava na novčanu pomoć u mjesečnom iznosu od 194 KM, dok je pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica ostvarilo 309 lica kojima je u prvoj grupi novčana pomoć bila oko 251 KM, a za drugu oko 126 KM.

Prema njenim riječima, pravo na smještaj u ustanove socijalne zaštite tokom prošle godine ostvarilo je 20 korisnika, od kojih je šest u ustanovama za lica sa invaliditetom i djecu i omladinu ometenu u razvoju, a 14 u domovima za starija lica.

- Centar je, u zavisnosti od njihove penzije koju ostvaruju, mjesečno plaćao od 200 KM do 850 KM - navela je Baševićeva.

Ona je naglasila da su jednokratne novčane pomoći isplaćene za 22 korisnika, a pravo na ličnu invalidninu ostvarivalo je 56 korisnika, za koje su u zavisnosti od stepena tjelesnog oštećenja mjesečno isplaćivali od 114 KM do 194 KM.

Baševićeva je podsjetila da je 1. septembra prošle godine stupio na snagu novi Porodični zakon kojim se uređuju različiti porodičnopravni odnosi, te postupci nadležnih organa u vezi sa porodičnim odnosima i starateljstvom.

- U centrima za socijalni rad to smatramo efikasnijim rješenjem jer Sud ima svoje mehanizme za izvršenje tih presuda, za razliku od ovih ustanova - rekla je Baševićeva.

Ona je istakla da je u sokolačkom Centru za socijalni rad prošle godine sprovedeno 14 postupaka mirenja bračnih drugova, što je preduslov da bi se pokrenula brakorazvodna parnica kod nadležnog suda.

- Evidentirano je 19 slučajeva savjetodavne pomoći u prevazilaženju partnerske disfunkcionalnosti - rekla je Baševićeva.

Baševićeva je navela da je lani evidentirano šet slučajeva nasilja u porodici, te da je Sud izrekao pet hitnih mjera zaštite i jednu zaštitnu mjeru, što je rađeno sa Policijskom stanicom Sokolac.

Ona je istakla da su se, od pet hitnih mjera zaštite, četiri odnosile na zabranu približavanja i kontaktiranja učinioca nasilja sa žrtvom nasilja, a jedna na udaljenje počinioca iz kuće ili stana.

- Izrečena je i jedna zaštitna mjera - zabrana približavanja žrtvi nasilja na udaljenosti od 200 metara - precizirala je Baševićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog
Na tucijadi u Sokocu više od 40 učesnika Na tucijadi u Sokocu više od 40 učesnika
Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    15h 54m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    15h 25m
    2
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    11h 41m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    15h 48m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    7h 36m
    2