Novaković: Podsticaj poljoprivredne proizvodnje

21.03.2020. 09:37
0
IZVOR: Srna

Podsticaj poljoprivredne proizvodnje na području grada Istočno Sarajevo biće jedna od glavnih aktivnosti gradskog Agrarnog fonda ove godine, kao i razvoj ruralnih sredina, izjavila je Srni vršilac dužnosti ovog fonda Ivana Novaković.

Novakovićeva je navela da budžet Agrarnog fonda iznosi 200.000 KM, a od toga je direktno za podsticaje planirano oko 100.000 KM.

Ona je pojasnla da je planirano da se podsticajna sredstva za plasteničku proizvodnju usmjere kroz dodjelu rasada i da je u planu podjela sertifikovanih hibrida paradajza i paprike da bi se poljoprivrednim proizvođačima omogućio što lakši otkup viška proizvoda.

-Planirano je da se nabavka i podjela sadnog materijala završi do kraja aprila, što sada uveliko zavisi od aktuelne epidemiološke situacije. Planirana je i obuka za proizvođače povrća u zaštićenom prostoru u toku ove godine, što ćemo realizovati u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu- istakla je Novakovićeva.

Ona je dodala da će se podrška razvoju voćarske, stočarske, pčelarske, plasteničke i povrtarske proizvodnje vršiti kroz dodjelu mini-grantova, a planirani iznos je 50.000 KM za 2020. godinu. Sredstva koja budu odobrena po ovom osnovu su bespovratna i imaju karakter subvencije.

-Sredstva namijenjena za podršku poljoprivrednim proizvođačima putem mini-grantova odnosiće se na raspoloživa novčana sredstva za učešće u nabavci sitne mehanizacije, opreme i repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju, nabavku plastenika i opreme za plastenike, te nabavku stoke- istakla je Novakovićeva.

Ona je dodala da će sredstva biti isplaćivana do raspoloživog iznosa predviđenog Planom i programom, a precizniji uslovi, dokumentacija, namjena sredstava, kriterijumi dodjele, maksimalan iznos i obaveze korisnika biće definisani javnim pozivom i ugovorima sa korisnicima.

Raspisivanje javnih poziva može se očekivati od početka aprila za plasteničku proizvodnju i kontinuirano u toku godine.

-Agrarni fond će pomoći i pčelarima dodjelom košnica, pčelarske opreme i repromaterijala- istakla je Novakovićeva, koja je napomenula da je zbog novonastale epidemiološke situacije i preporuka Vlade Srpske odgođena praktična nastava za voćare, koja je bila planirana za mart.

Ona je najavila i da je tokom godine planiran obilazak proizvođača kojima će biti odobrena sredstva, što će na neki način predstavljati praćenje situacije, odnosno imaće uvid u to da li su sredstva investirana u onu namjenu za koju su im odobrena.

Na području grada Istočno Sarajevo, prema podacima APIF-a za 2019. godinu, registrovano je 1.990 poljoprivrednih gazdinstava, od čega je 188 komercijalnih.

-U Agrarnom fondu trenutno nisu predviđena sredstva za vanredne i nepredviđene situacije kao što su elementarne nepogode, ali ako se ukaže potreba, postoji mogućnost preusmjeravanja sredstava za druge namjene za saniranje šteta nastalih kao posljedica epidemije korona virusa, kao i drugih nepredviđenih situacija- istakla je Novakovićeva.

Dodatne inFormacije o Agrarnom Fondu zainteresovani mogu pronaći na "Fejsbuk" stranici Fonda, putem mejla /agrarnifond@gradistocnosarajevo.net/,veb-stranice www.afis.ba ili lično u kancelariji fonda u Administrativnom centru grada Istočno Sarajevo.

Novakovićeva je istakla da će Agrarni fond organizovati predavanja da bi se poljoprivredni proizvođači lakše i jednostavnije približili modernu poljoprivredu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“ Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    20h 37m
    9
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    11h 32m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    20h 43m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    12h 58m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    20h 51m
    0