Aerodrom Trebinje: Prvi letovi 2022. godine

30.08.2020. 21:18
0
IZVOR: Glas Srpske

Aerodrom u Trebinju Srbija će izgraditi do 2022. godine, kada bi trebalo da polete prvi avioni, potvrdili su u više navrata zvaničnici Republike Srbije.

Projekat je rezultat dobrih odnosa i dogovora zvaničnika Republike Srpske i Srbije. Nakon odluke, polovinom godine, održani su prvi sastanci radnih grupa dviju vlada.

Od odluke se neće odustati, potvrdili su u više navrata iz Vlade Srbije, prenosi "RTRS".

Stručnjaci obje strane obišli su moguće lokalitete u blizini Trebinja i uzeli u razmatranje dvije – područje Mionića, zapadno od Trebinja i plato Zubaca.

- Prve godine, da bi bilo ekonomski isplativo, očekuje se oko pedeset hiljada putnika, što je veliki broj za prvu godinu, s obzirom na to da je novi aerodrom, a procjena investicije je oko pedeset miliona evra - istakla je Zorana Mihajlović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukure Srbije.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, koje u ovom projektu ima ulogu logistike, potvrdili su da operativni tim dviju vlada analizira potrebne uslove za izgradnju.

U narednih petnaestak dana trebalo bi da uslijedi drugi sastanak, kada će biti poznato više detalja o modelima izgradnje i finansiranja.

Aerodrom u Hercegovini imao bi izuzetan značaj za regiju i Republiku Srpsku.
- Bez obzira na razna razmišljanja, da u blizini imamo više aerodroma, mi u Gradskoj upravi i u Hercegovini smatramo da je to ključan projekat, i da će uz ovaj zaživjeti i drugi projekti - kaže gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Bio bi to i preduslov za povezivanje dviju privreda.

Zbog važnosti projekta, gradonačelnik Trebinja potvrdio je da gradska administracija stoji na raspolaganju za eventualno rješavanje imovinsko - pravnih odnosa i sva druga pitanja.

Čeka se izbor lokacije.

 - Nema razloga da sumnjamo, posebno kada je u pitanju Srbija koja je realizovala nekoliko projekata u svojoj državi. Kada su došli, vidjeli smo da vladaju situacijom - dodaje Ćurić.

- Mi bismo mogli završiti dokumentaciju, eksproprijaciju i ostalo u toku 2021. godine, a prvi avioni bi mogli da polete 2022. godine - naglasila je Mihajlović.

Taj termin potvrdio je i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, na ovonedjeljnom sastanku sa najvišim predstavnicima Republike Srpske.

Aerodromom i kompletnom pripadajućom infrastrukturom, upravljala bi Republika Srbija u narednih 30 - 35 godina.

Komentari 0
Povezane vijesti
Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO) Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO)
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Utopio se otac devetoro djece Utopio se otac devetoro djece
Najčitanije
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    21h 32m
    6
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    3h 33m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    6h 13m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    3h 6m
    1
  • U rijeci Bojani pronađeno tijelo još jedne djevojčice
    18h 2m
    0