Аеродром Требиње: Први летови 2022. године

30.08.2020. 21:18
0
ИЗВОР: Глас Српске

Аеродром у Требињу Србија ће изградити до 2022. године, када би требало да полете први авиони, потврдили су у више наврата званичници Републике Србије.

Пројекат је резултат добрих односа и договора званичника Републике Српске и Србије. Након одлуке, половином године, одржани су први састанци радних група двију влада.

Од одлуке се неће одустати, потврдили су у више наврата из Владе Србије, преноси "РТРС".

Стручњаци обје стране обишли су могуће локалитете у близини Требиња и узели у разматрање двије – подручје Мионића, западно од Требиња и плато Зубаца.

- Прве године, да би било економски исплативо, очекује се око педесет хиљада путника, што је велики број за прву годину, с обзиром на то да је нови аеродром, а процјена инвестиције је око педесет милиона евра - истакла је Зорана Михајловић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструкуре Србије.

Из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, које у овом пројекту има улогу логистике, потврдили су да оперативни тим двију влада анализира потребне услове за изградњу.

У наредних петнаестак дана требало би да услиједи други састанак, када ће бити познато више детаља о моделима изградње и финансирања.

Аеродром у Херцеговини имао би изузетан значај за регију и Републику Српску.
- Без обзира на разна размишљања, да у близини имамо више аеродрома, ми у Градској управи и у Херцеговини сматрамо да је то кључан пројекат, и да ће уз овај заживјети и други пројекти - каже градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Био би то и предуслов за повезивање двију привреда.

Због важности пројекта, градоначелник Требиња потврдио је да градска администрација стоји на располагању за евентуално рјешавање имовинско - правних односа и сва друга питања.

Чека се избор локације.

 - Нема разлога да сумњамо, посебно када је у питању Србија која је реализовала неколико пројеката у својој држави. Када су дошли, видјели смо да владају ситуацијом - додаје Ћурић.

- Ми бисмо могли завршити документацију, експропријацију и остало у току 2021. године, а први авиони би могли да полете 2022. године - нагласила је Михајловић.

Тај термин потврдио је и Александар Вучић, предсједник Србије, на овонедјељном састанку са највишим представницима Републике Српске.

Аеродромом и комплетном припадајућом инфраструктуром, управљала би Република Србија у наредних 30 - 35 година.

Коментари 0
Повезане вијести
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    3h 12m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    10h 18m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    8h 45m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    4h 27m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    10h 37m
    0