Američki bombarderi sutra nadlijeću BiH

29.05.2023. 13:04
5
IZVOR: srna.rs

Dva lanser bombardera Vazdušnih snaga SAD "B-1B" izvršiće sutra niski prelet iznad gradova u BiH, saopšteno je iz Ambasade SAD.

Iz Ambasade su istakli da će dva bombardera izvršiti sutra niski prelet iznad Sarajeva i ostalih gradova u BiH "kao znak čvrstog partnerstva između SAD i Oružanih snaga BiH i trajne posvećenosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH".

Letjelice će učestvovati i u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke vazdušne kontrole Oružanih snaga BiH i Specijalnih snaga Vojske SAD.

Ovaj događaj prirodni je nastavak naprednih bilateralnih obuka na principu vojska-vojsci", smatraju u ovoj ambasadi.

Iz Ambasade SAD ističu da je u saradnji sa Ministarstvom odbrane u Savjetu ministara organizovan događaj koji će biti otvoren za medijsko praćenje.

Mediji će biti u prilici snimiti niski prelet bombardera, saradnju komunikacionih timova Vojske SAD i Oružanih snaga BiH, kao i izjave američkog ambasadora Majkla Marfija, ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnika Senada Mašovića.

General Džejms Heker, pripadnik Vazdušnih snaga SAD i komandant američkih vazdušnih baza u Evropi, vazdušnih snaga u Africi i Zajedničke zračne komande NATO saveza, rekao je da prelet bombardera pokazuje posvećenost SAD izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je zajedničkih vrijednosti i ciljeva.

- Saradnjom i razumijevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu - dodao je general Heker.

Iz Ambasade SAD napominju da treba imati u vidu činjenicu da prelet može biti otkazan u svakom trenutku, čak i bez prethodne najave, zbog vremenskih uslova ili zahtjeva vezanih za vojnu misiju letjelica.

Bombarderi "B-1B" stacionirani su u bazi RAF Fajerford u Velikoj Britaniji, u sklopu najnovijeg ciklusa operacije Udarna grupa bombardera.

Misije u sklopu ove operacije omogućavaju vazduhoplovcima da kontinuirano sprovode hitne operacije širom svijeta s ciljem održavanja globalne stabilnosti i bezbjednosti, istovremeno omogućavajući jedinicama da se upoznaju o operacijama u raznim regionima, piše u saopštenju.

Iz Ambasade su naveli da je bombarder "B-1B" lanser najveće nosivosti konvencionalnog navođenog i nenavođenog naoružanja koji posjeduju Vazdušne snage SAD, a koji se koristi za višestruke misije, okosnica je američke dalekometne bombarderske flote.

- U stanju je brzo ispustiti ogromne količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv bilo kojeg neprijatelja, bilo gdje u svijetu, u bilo koje vrijeme - saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Nerealna objektivnost 30.05.2023. 16:28
    Kad su tako moćni što ne lete iznad Ukrajine? Što se kitiš tuđim perjem?! Vjerovatno što su ti tvoji stari izdali to velikosrpstvo, pa nemate čime?
  • Generic placeholder image
    augistin okoca 30.05.2023. 16:26
    da oce baciti bar 3 atomske da zavrse sa ovim sranjem od drzave i naroda zauvijek
  • Generic placeholder image
    Anonimno 30.05.2023. 16:15
    Novinarčići, zašto ne prenosite vijest da su moćni američki B-1 Lancer teški bombarderi proletjeli iznad BiH, i time poslali poruku laktaškom vepriću i krezuboj srbadiji manjeg entiteta, koja se loži na velikosrpstvo?
  • Generic placeholder image
    Brane 30.05.2023. 06:27
    Mogu nam jedino na ku*ac sletiti sa sve padobranom...
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 29.05.2023. 19:46
    Manifestacija sile, da pokazu Srbima zube. Samo neka znaju svako ko je na bilo koji nacin ratovao protiv Srba uvijek je izgubio.A dio onih koji zive u bih i koji ce sutra sa nekakvim jadnim uzivanjem gledati nadlijetanje americkih aviona, misleci da su im oni prijatelji,su potomci onih koji su se u toku drugog svetskog rata radovali zna se kome.
Povezane vijesti
Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
Zemljotres u BiH! Zemljotres u BiH!
Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    12h 1m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    10h 56m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    5h 44m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    6h 50m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    15h 18m
    0