Амерички бомбардери сутра надлијећу БиХ

29.05.2023. 13:04
5
ИЗВОР: srna.rs

Два лансер бомбардера Ваздушних снага САД "Б-1Б" извршиће сутра ниски прелет изнад градова у БиХ, саопштено је из Амбасаде САД.

Из Амбасаде су истакли да ће два бомбардера извршити сутра ниски прелет изнад Сарајева и осталих градова у БиХ "као знак чврстог партнерства између САД и Оружаних снага БиХ и трајне посвећености суверенитету, територијалном интегритету и мултиетничком карактеру БиХ".

Летјелице ће учествовати и у заједничком војном догађају у близини Тузле који ће укључивати ангажман Заједничке тактичке ваздушне контроле Оружаних снага БиХ и Специјалних снага Војске САД.

Овај догађај природни је наставак напредних билатералних обука на принципу војска-војсци", сматрају у овој амбасади.

Из Амбасаде САД истичу да је у сарадњи са Министарством одбране у Савјету министара организован догађај који ће бити отворен за медијско праћење.

Медији ће бити у прилици снимити ниски прелет бомбардера, сарадњу комуникационих тимова Војске САД и Оружаних снага БиХ, као и изјаве америчког амбасадора Мајкла Марфија, министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза и начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-пуковника Сенада Машовића.

Генерал Џејмс Хекер, припадник Ваздушних снага САД и командант америчких ваздушних база у Европи, ваздушних снага у Африци и Заједничке зрачне команде НАТО савеза, рекао је да прелет бомбардера показује посвећеност САД изградњи снажних билатералних односа и доказ је заједничких вриједности и циљева.

- Сарадњом и разумијевањем градимо пут ка будућности мира, сигурности и просперитета у региону - додао је генерал Хекер.

Из Амбасаде САД напомињу да треба имати у виду чињеницу да прелет може бити отказан у сваком тренутку, чак и без претходне најаве, због временских услова или захтјева везаних за војну мисију летјелица.

Бомбардери "Б-1Б" стационирани су у бази РАФ Фајерфорд у Великој Британији, у склопу најновијег циклуса операције Ударна група бомбардера.

Мисије у склопу ове операције омогућавају ваздухопловцима да континуирано спроводе хитне операције широм свијета с циљем одржавања глобалне стабилности и безбједности, истовремено омогућавајући јединицама да се упознају о операцијама у разним регионима, пише у саопштењу.

Из Амбасаде су навели да је бомбардер "Б-1Б" лансер највеће носивости конвенционалног навођеног и ненавођеног наоружања који посједују Ваздушне снаге САД, а који се користи за вишеструке мисије, окосница је америчке далекометне бомбардерске флоте.

- У стању је брзо испустити огромне количине прецизног и непрецизног наоружања против било којег непријатеља, било гдје у свијету, у било које вријеме - саопштено је из Амбасаде САД у БиХ.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Нереална објективност 30.05.2023. 16:28
    Кад су тако моћни што не лете изнад Украјине? Што се китиш туђим перјем?! Вјероватно што су ти твоји стари издали то великосрпство, па немате чиме?
  • Generic placeholder image
    augistin okoca 30.05.2023. 16:26
    da oce baciti bar 3 atomske da zavrse sa ovim sranjem od drzave i naroda zauvijek
  • Generic placeholder image
    Анонимно 30.05.2023. 16:15
    Novinarčići, zašto ne prenosite vijest da su moćni američki B-1 Lancer teški bombarderi proletjeli iznad BiH, i time poslali poruku laktaškom vepriću i krezuboj srbadiji manjeg entiteta, koja se loži na velikosrpstvo?
  • Generic placeholder image
    Brane 30.05.2023. 06:27
    Mogu nam jedino na ku*ac sletiti sa sve padobranom...
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 29.05.2023. 19:46
    Manifestacija sile, da pokazu Srbima zube. Samo neka znaju svako ko je na bilo koji nacin ratovao protiv Srba uvijek je izgubio.A dio onih koji zive u bih i koji ce sutra sa nekakvim jadnim uzivanjem gledati nadlijetanje americkih aviona, misleci da su im oni prijatelji,su potomci onih koji su se u toku drugog svetskog rata radovali zna se kome.
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    22h 32m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    8h 31m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    6h 58m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    8h 50m
    0
  • "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
    9h 48m
    1