Ana Jakovljević ujedinila ljubav ka nauci i umjetnosti

19.06.2020. 17:51
1
IZVOR: Katera

Odluku da se u budućnosti posveti prirodnim naukama Ana Jakovljević iz Pala donijela je još tokom srednjoškolskog obrazovanja, kada joj se tokom tog perioda javilo interesovanje za fiziologiju, anatomiju i molekularnu biologiju.

Ana u izjavi za Kateru kaže da je u gimnaziji postala fascinirana načinom na koji su povezani procesi koji organizme održavaju živim.

- Na primjer, znamo da biljka koristi Sunčevu energiju da bi stvorila hranu, potom naš digestivni sistem radi da iskoristi tu hranu, a mozak da percepira biljku, razmisli o njoj  i stvori nauku o svemu tome – kaže Jakovljevićeva.

Nakon završene gimnazije u Palama, Ana upisuje osnovne studije biologije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, koji završava četiri godine kasnije sa prosjekom 8.49.

- Odsjek za biologiju na PMF u Sarajevu pruža sasvim dobre uslove za razumijevanje osnova. Međutim, o savremenim metodama nema dovoljno riječi, a posebno ne prakse. Nadam se da će ljudi koji čine fakultet, profesori i studenti to uskoro promijeniti – ističe Jakovljevićeva.

Iz određenih praktičnih razloga i programa koji su je interesovali, Ana odlučuje da dalje školovanje nastavi na Univerzitetu u Beogradu.

- Željela sam da se približim neurobiologiji. Na masteru shvatiš da ništa ne znaš o naučnom procesu i onda se postepeno uvodiš u kreiranje hipoteze, planiranje eksperimenata, sprovođenje, analizu, tumačenje rezultata, razočarenja kad nešto ne radi i mala zadovoljstva kada shvatiš zašto – kaže Ana.

Ona kaže da je pored interesantnih predmeta na masteru naučila i da planira eksperiment, sprovodi ga u praksi i potom analizira. Ta znanja su joj, prema njenim riječima, dala osnov za istraživački rad na tematici kojom se i sada bavi.

Ona u okviru interdisciplinarnih studija radi na  istraživačkom radu, gdje u okviru jedne teze istražuje plastičnost mozga.

- To je sposobnost da se nervni sistem mijenja usljed nekog novog iskustva. Ispitujem te procese na miševima mijenjajući njihovu okolinu, što im mijenja mozak, prateći koje molekule u tome učestvuju, kako i gdje – objašnjava Jakovljevićeva.

Jakovljevićeva dodaje da se pri tome najviše oslanja na nekoliko vrsta mikroskopa u kombinaciji sa molekularno-genetičkim metodama.

U narednom periodu, po završetku doktorskih studija u Beogradu, pored  istraživanja, Ana želi da se posveti izradi ilustracija i animacija koje će objašnjavati biološke i druge prirodne procese.

- Vidim se na poziciji gdje mogu kombinovati istraživački rad sa ovakvim vidom edukacije i popularizacije nauke, međutim, teško je predvidjeti gdje će to tačno biti. Ono čemu težim jeste da primjenjujem iskustva koja steknem negdje dalje u svijetu, i u Sarajevu i u Beogradu – ističe Jakovljevićeva.

Pored nauke, Ana je uporedo sa studijima počela da se bavi slikarstvom, koje je njena velika ljubav i za koje kaže da uvijek ima vremena, pored mnogo obaveza.

- Za slikanje uvijek nađem vremena i upravo sam na trećoj godini studija počela aktivno da slikam. Umjetnost je suština od koje sve kreće i nalazi primjenu u biologiji, koju u tom svjetlu možemo posmatrati kao veliku slikovnicu – kaže Jakovljevićeva.

Slika

Ona ističe da je slikarstvo za nju sada hobi, jer smatra da je za ostvarivanje u širem planu, poput samostalnih izložbi, potrebno više vremena i veća posvećenost.

- To čeka svoj trenutak. Ono što volim raditi jesu gradski prizori, prizori iz mojih snova, anatomski crteži i studije ljudskih emocija i povezanosti – kaže Jakovljevićeva i dodaje da je bilo radova koje je prodavala poput  portreta urađenih grafitnom olovkom i bojama, i pejzaža, koji su najtraženiji.

Pored ove vrste umjetnosti, interesovanje je pokazala i ka pravljenju skulptura, posebno od žice.

- Jedan takav projekat „Perineuronal nets in spring“ sam predstavila na prošlogodišnjem takmičenju „Art in neuroscience“ Holandskog društva za neuronauke, gdje je i nagrađen – kaže Ana i dodaje da je sjajno što se teži ponovnom povezivanju nauke i umjetnosti u kakvom presjeku ona vidi sebe.

Biografija:

Ana Jakovljević je rođena 1993. godine u Palama, gdje je završila osnovnu školu i Gimnaziju u SŠC „Pale“. Osnovne studije na PMF u Sarajevu je završila prosjekom 8,49, te master studije na Univerzitetu u Beogradu, na odsjeku Biofizike, sa prosjekom 9,17.

Kao doktorand trenutno radi i kao saradnik u nastavi na Biološkom fakultetu u Beogradu.  Po završetku doktorskih studija će steći zvanje doktor multidisciplinarnih nauka – biofotonika.

Novinar: Miljan Rašević

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Stefan 20.06.2020. 18:34
    ❤️
Povezane vijesti
Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike
Krađa u Palama Krađa u Palama
Paljanka Nataša Pavlović najbolja poenterka prvenstva BiH Paljanka Nataša Pavlović najbolja poenterka prvenstva BiH
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    22h 47m
    0
  • Krađa u Palama
    21h 5m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    17h 32m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    20h 20m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    13h 41m
    0