ANKETA: Da li botovi mogu da utiču na rezultat izbornog procesa?

26.09.2022. 15:19
0
IZVOR: katera.news

Analizom prikupljenih glasova u Katerinoj anketi „Da li možete prepoznati „bota“ među komentarima?“, koja je sprovedena tokom avgusta, većina anketiranih građana smatrala je da može.

Odgovor „da“ dalo je 60.4 odsto od ukupnog broja ispitanika, 27,1 odsto anketiranih ispitanika rekli su da „ne obraćaju pažnju“ na botove, dok je 12,5 odsto reklo da ponekad prepoznaje botove.

Za botove obično kažemo da su osobe bez ličnih stavova, slobode volje i misli, koji kao „programirani“ pišu, odnosno ispunjavaju određene zadatke na internetu.

U konkretnom smislu, takav naziv se često neslavno dodjeljuje onima koji sa lažnih profila na društvenim mrežama konstantno ostavljaju gotovo uvijek iste komentare, hvaleći ili kudeći određene subjekte o kojima je riječ.

Često su ti „lažni“ profili, zapravo „botovi“ koji obavljaju različite zadatke po nečijoj direktivi s ciljem dezinformisanja javnosti, manipulisanja određenim podacima i oduzimanja vremena drugim učesnicima na društvenim mrežama. Tako nastoje da promijene ili pak, djelimično utiču na promjenu mišljenje pojedinaca.

Vrijeme je izborne kampanje, a pojava botova je neminovna. Stranački aktivisti, na sve načine pokušavaju da iza lažnih profila komentarišu određenu temu. Neke stranke koriste manje, a neke više ovu aktivnost, a jedan od očiglednih primjera aktivnosti botova možete pogledati na sljedećem linku. 

Katera vas ovaj put pita 

Komentari 0
Povezane vijesti
Anketa: Da li biste podržali otvaranje rudnika litijuma u vašem okruženju? Anketa: Da li biste podržali otvaranje rudnika litijuma u vašem okruženju?
Anketa: Kako obuzdati sve češće nacionalne tenzije i provokacije prema Srbima u našem gradu? Anketa: Kako obuzdati sve češće nacionalne tenzije i provokacije prema Srbima u našem gradu?
Anketa: Ko ima najviše koristi od povećanja minimalca sa 700 na 900 KM? Anketa: Ko ima najviše koristi od povećanja minimalca sa 700 na 900 KM?
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    15h 3m
    5
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    23h 55m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    17h 46m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    12h 38m
    4
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    21h 31m
    0