АНКЕТА: Да ли ботови могу да утичу на резултат изборног процеса?

26.09.2022. 15:19
0
ИЗВОР: katera.news

Анализом прикупљених гласова у Катериној анкети „Да ли можете препознати „бота“ међу коментарима?“, која је спроведена током августа, већина анкетираних грађана сматрала је да може.

Одговор „да“ дало је 60.4 одсто од укупног броја испитаника, 27,1 одсто анкетираних испитаника рекли су да „не обраћају пажњу“ на ботове, док је 12,5 одсто рекло да понекад препознаје ботове.

За ботове обично кажемо да су особе без личних ставова, слободе воље и мисли, који као „програмирани“ пишу, односно испуњавају одређене задатке на интернету.

У конкретном смислу, такав назив се често неславно додјељује онима који са лажних профила на друштвеним мрежама константно остављају готово увијек исте коментаре, хвалећи или кудећи одређене субјекте о којима је ријеч.

Често су ти „лажни“ профили, заправо „ботови“ који обављају различите задатке по нечијој директиви с циљем дезинформисања јавности, манипулисања одређеним подацима и одузимања времена другим учесницима на друштвеним мрежама. Тако настоје да промијене или пак, дјелимично утичу на промјену мишљење појединаца.

Вријеме је изборне кампање, а појава ботова је неминовна. Страначки активисти, на све начине покушавају да иза лажних профила коментаришу одређену тему. Неке странке користе мање, а неке више ову активност, а један од очигледних примјера активности ботова можете погледати на сљедећем линку. 

Катера вас овај пут пита 

Коментари 0
Повезане вијести
Анкета: Да ли бисте подржали отварање рудника литијума у вашем окружењу? Анкета: Да ли бисте подржали отварање рудника литијума у вашем окружењу?
Анкета: Како обуздати све чешће националне тензије и провокације према Србима у нашем граду? Анкета: Како обуздати све чешће националне тензије и провокације према Србима у нашем граду?
Анкета: Ко има највише користи од повећања минималца са 700 на 900 КМ? Анкета: Ко има највише користи од повећања минималца са 700 на 900 КМ?
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 5m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    19h 19m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    17h 9m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    9h 34m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    20h 24m
    0