Anketa: Da li treba uvesti skeniranje glasačkih listića na izborima u BiH?

08.07.2021. 19:09
4
IZVOR: Katera

Izborni proces treba učiniti poštenim i transparentnim, a to je neophodno kako bi bila ispoštovana volja birača, a ne brojača. Političarima su stranci dali zadatke, a to su: odstraniti diskriminaciju, korupciju i krađu glasova iz izbornog procesa, a kao rješenje su predloženi elektronski skeneri. 

Opozicija kaže da je uvođenje skenera ključno pitanje koje se mora riješiti, kako bi rezultati izbora bili poznati u 19:15, odmah po zatvaranju glasačkih mjesta, te da se ne dozvoli mogućnost da neko krade na izborima i prekraja volju birača.

Skeneri za vlast u Republici Srpskoj su neprihvatljivi, smatraju da to nije kvalitetno rješenje za izbore u BiH.

Smatraju da je na taj način moguće manipulisati, iako imamo primjer uvođenja skenera na izbore u Rusiji, gdje ruski predsjednik Vladimir Putin nakon što je glasao na izborima, svoj listić nosi u skener i nakon toga ubacuje u glasačku kutiju.

Slika

Ako može u Rusiji zašto ne bi moglo i kod nas?

Skeniranjem listića nakon glasanja bilo bi onemogućeno pravljenje nevažećih listića, upisivanje novih i dopisivanje, a brže bi se stizalo i do rezultata. 

Upućeni garantuju da nove tehnologije će sasvim sigurno donijeti nove fer i poštene izbore, a redakcija portala Katera pita vas, kao birače i glasače, šta mislite o tome: Da li treba uvesti skeniranje glasačkih listića na izborima u BiH?

 

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Nenad Jovančić Miljevići 16.09.2021. 20:10
    Naravno da ovo nikad SNSD neće dozvoliti jer bi istog momenta i oni, i SDA i HDZ momentalno izgubili sve poluge vlasti, to bi im bio definitivan kraj.
  • Generic placeholder image
    Sta ima 09.07.2021. 12:15
    Nema sanse da ovo Dodo dozvoli. Tu bi mu i bio kraj.
  • Generic placeholder image
    Uh 08.07.2021. 23:26
    Volio bih pogledati duel nekoga iz opozicije i pozicije na ovu temu. Bas me zanima sta konkretno bi SNSD sektasi imali kao argument za neuvodjenje skenera...
  • Generic placeholder image
    Hug 08.07.2021. 23:24
    Covjeku sa koef. intelihencije većim od 70 je sve jasno kada cuje Baju kako lupeta da se pomoću skenera kradu izbori. To izjaviti u 21.vijeku je ravno izjavi da koristimo svijeće umjesto sijalica.
Povezane vijesti
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata
Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44 Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44
Prijepodne na izbore u Hrvatskoj već izašla četvrtina glasača Prijepodne na izbore u Hrvatskoj već izašla četvrtina glasača
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    6h 7m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    3h 18m
    2
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    19h 4m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    17h 26m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    19h 40m
    3