"Besmrtni puk" u Srbiji i Srpskoj

09.05.2022. 09:23
0
IZVOR: srna.rs

Manifestacija "Besmrtni puk", održana prvi put u Rusiji 2014. godine s ciljem očuvanja ličnog sjećanja na stradale u Drugom svjetskom ratu, biće danas održana u Srbiji i u Republici Srpskoj.

Učesnici će u šetnji na Dan pobjede 9. maja u više gradova Srbije nositi fotografije članova svojih porodica koji su poginuli u borbi protiv fašizma.

Centralni događaj biće današnja šetnja "Besmrtnog puka" u Beogradu. U 10.00 časova učesnici će se sastati kod Vukovog spomenika i prošetati do Groblja oslobodilaca Beograda, rekao je za "Sputnjik" viši savjetnik Ruskog doma u Beogradu Georgij Engelhart.

Sat kasnije, oni koji žele da odaju poštu poginulim rođacima okupiće se u Nišu kod logora "Crveni krst", kao i u Aranđelovcu.

Šetnja će biti održana i u Trebinju u Republici Srpskoj, gdje je okupljanje zakazano u večernjim časovima kod spomenika vojvodi Luki Vukaloviću.

Engelhart navodi da su ovo samo neki od gradova u zemlji i okruženju u kojima će biti održana manifestacija "Besmrtni puk", te ističe da će se poštovaoci djela poginulih i ideje antifašizma ove godine okupiti u desetinama mjesta u Srbiji.

Napominjući da je važno da se ta borba ne zaboravi u vremenu revizije i falsifikovanja istorije na svim meridijanima, Engelhart je ukazao da su objektivni razlozi za to što je manifestacija "Besmrtni puk" postala tradicionalna u Srbiji.

- Prije svega, to je veliko stradanje srpskog naroda u dva svjetska rata, u Velikom i Drugom svjetskom ratu. Upravo zato vaš narod ima taj sluh, osjećaj i razumijevanje za to šta znače te žrtve. To je iskustvo koje je zajedničko našim narodima. To je još jedna karika u lancu istorijskog prijateljstva koje nas povezuje - rekao je Engelhart.

On je podsjetio da na šetnji u Beogradu tradicionalno učestvuju i predstavnici ruske Ambasade u Srbiji.

Manifestacija "Besmrtni puk" sa godinama je u Rusiji sve masovnija, a održava se i u drugim zemljama i ne samo u Evropi.

Američke i britanske vlasti ove godine zabranile su održavanje "Besmrtnog puka" na svojoj teritoriji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ko su izborni pobjednici u Srpskoj? Ko su izborni pobjednici u Srpskoj?
Fizički napad na posmatrača SDS-a u Vlasenici Fizički napad na posmatrača SDS-a u Vlasenici
Majdov: "Važnija mi je vjera od medalje" Majdov: "Važnija mi je vjera od medalje"
Najčitanije
  • Lokalni izbori 2024: Održani lokalni izbori u BiH
    20h 9m
    4
  • Dejan Kojić proglasio pobjedu u Palama
    12h 46m
    8
  • Marinko Božović proglasio pobjedu u Istočnoj Ilidži
    13h 41m
    2
  • Grad Istočno Sarajevo: Do 15.00 časova najveća izlaznost u Trnovu
    18h 16m
    0
  • Pogledajte grafikon o promjeni broja birača u odnosu na lokalne izbore 2020. godine
    21h 13m
    0