Bez karantina za građane Srbije koji se vraćaju iz Hrvatske i Crne Gore

28.08.2020. 14:02
0
IZVOR: Nezavisne

Krizni štab donio je odluku da neće biti uveden karantin niti obavezan negativan PCR test za državljane Srbije koji se vraćaju sa odmora iz Hrvatske i Crne Gore.

Takođe, donijeta je odluka da se produžava rad ugostiteljskih objekata do jedan sat iza ponoći, a trgovinskih objekata do 23 časa.

- Biće data preporuka svim roditeljima čija djeca su putovala da 10 dana provedu u samoizolaciji, odnosno da ne dolaze u školu, kada ona počne, već da nastavu prate onlajn - izjavila je dr Darija Kisić Tepavčević agenciji "Tanjug".

Ona je rekla i da je donijeta izmjena i kada je riječ o maksimalno dozvoljenom broju osoba na javnim okupljanjima u otvorenom i zatvorenom prostoru, odnosno da se taj broj povećava sa 10 na 30.

Srbija je u rangu zemalja sa povoljnijom epidemiloškom situacijom u odnosu na zemlje iz okruženja i uvođenje obaveznog PCR testa pokazalo se kao dobra mjera, izjavila je danas zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević i dodala da još nije donijet prijedlog mjere izolacije za one koji se vraćaju iz inostranstva, ali da se i to može promijeniti.

- Kada smo analizirali rang zemalja po učestalosti oboljevanja u prethodne dve nedelje naša zemlja je u donjoj polovini kada je u pitanju učestalost i nalazi se u domenu zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom - rekla je Kisić.

Ističe da za sve zemlje za koje je uveden obavezan PCR test u prethodnom vremenskom periodu to pokazalo kao ispravna mjera jer većina tih zemalja ima duplo veću učestalost obolijevanja od korone u odnosu na Srbiju.

Zamjenik direktora Instituta "Batut" izjavila je da Krizni štab sve mjere donosi u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju i dodala da ublažavanje mjera koje će uslijediti u narednom periodu, ukoliko se opadajući trend bude nastavio, ne znači da građani treba da se opuste.

Kisićeva je novinarima, između ostalog, navela i da je preporuka Kriznog štaba roditeljima čija su djeca putovala van zemlje, da 10 dana provedu u samoizolaciji.

- Ovo je dodatna vrsta predostrožnosti kojom apelujemo na roditelje da svoju decu zadrže kući, ne samo da ih ne šalju u školu, nego da deca ne izlaze nigde iz kuće u tom vremenskom periodu jer su potencijalni nosioci infekcije - pojasnila je Kisićeva.

U školi su, dodala je, takođe napravljene striktne preporuke koje treba da se poštuju, a koje će vjerovatnoću prenošenja virusa svesti na minimum.

- Sve mjere koje se donose, donose se u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju - istakla je Kisićeva.

Kisićeva kaže da nema nikakvog razloga za strah imajući u vidu da počinje školska godina i da su svi spremni za sve oblike nastave - od potpuno onlajn pristupa do nastave u školskim klupama.

- Najbolje rešenje je sigurno nastava u školskim klupama, sve ostalo su kompromisna rešenja u zavisnosti od epidemiološke situacije, a znamo kolko je važna i socijalizacija. Ovo je jedan specifičan polazak u školu i pratiće se situacija na dnevnom nivou, kao i izostanci - rekla je ona.

Kisićeva kaže i da će se u skladu sa time korigovati mjere i da je cilj da povratak djece u škole bude bezbjedan.

- Učinićemo sve da se rizik prenošenja zaraze svede na minimum - poručila je Kisićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
Piksi potpisao novi ugovor, ostaje selektor Srbije Piksi potpisao novi ugovor, ostaje selektor Srbije
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    7h 41m
    6
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    7h 46m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    8h 38m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    21h 8m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    8h 52m
    0