Без карантина за грађане Србије који се враћају из Хрватске и Црне Горе

28.08.2020. 14:02
0
ИЗВОР: Nezavisne

Кризни штаб донио је одлуку да неће бити уведен карантин нити обавезан негативан ПЦР тест за држављане Србије који се враћају са одмора из Хрватске и Црне Горе.

Такође, донијета је одлука да се продужава рад угоститељских објеката до један сат иза поноћи, а трговинских објеката до 23 часа.

- Биће дата препорука свим родитељима чија дјеца су путовала да 10 дана проведу у самоизолацији, односно да не долазе у школу, када она почне, већ да наставу прате онлајн - изјавила је др Дарија Кисић Тепавчевић агенцији "Танјуг".

Она је рекла и да је донијета измјена и када је ријеч о максимално дозвољеном броју особа на јавним окупљањима у отвореном и затвореном простору, односно да се тај број повећава са 10 на 30.

Србија је у рангу земаља са повољнијом епидемилошком ситуацијом у односу на земље из окружења и увођење обавезног ПЦР теста показало се као добра мјера, изјавила је данас замјеник директора Института за јавно здравље Србије др Дарија Кисић Тепавчевић и додала да још није донијет приједлог мјере изолације за оне који се враћају из иностранства, али да се и то може промијенити.

- Када смо анализирали ранг земаља по учесталости обољевања у претходне две недеље наша земља је у доњој половини када је у питању учесталост и налази се у домену земаља са повољном епидемиолошком ситуацијом - рекла је Кисић.

Истиче да за све земље за које је уведен обавезан ПЦР тест у претходном временском периоду то показало као исправна мјера јер већина тих земаља има дупло већу учесталост оболијевања од короне у односу на Србију.

Замјеник директора Института "Батут" изјавила је да Кризни штаб све мјере доноси у односу на актуелну епидемиолошку ситуацију и додала да ублажавање мјера које ће услиједити у наредном периоду, уколико се опадајући тренд буде наставио, не значи да грађани треба да се опусте.

Кисићева је новинарима, између осталог, навела и да је препорука Кризног штаба родитељима чија су дјеца путовала ван земље, да 10 дана проведу у самоизолацији.

- Ово је додатна врста предострожности којом апелујемо на родитеље да своју децу задрже кући, не само да их не шаљу у школу, него да деца не излазе нигде из куће у том временском периоду јер су потенцијални носиоци инфекције - појаснила је Кисићева.

У школи су, додала је, такође направљене стриктне препоруке које треба да се поштују, а које ће вјероватноћу преношења вируса свести на минимум.

- Све мјере које се доносе, доносе се у односу на актуелну епидемиолошку ситуацију - истакла је Кисићева.

Кисићева каже да нема никаквог разлога за страх имајући у виду да почиње школска година и да су сви спремни за све облике наставе - од потпуно онлајн приступа до наставе у школским клупама.

- Најбоље решење је сигурно настава у школским клупама, све остало су компромисна решења у зависности од епидемиолошке ситуације, а знамо колко је важна и социјализација. Ово је један специфичан полазак у школу и пратиће се ситуација на дневном нивоу, као и изостанци - рекла је она.

Кисићева каже и да ће се у складу са тиме кориговати мјере и да је циљ да повратак дјеце у школе буде безбједан.

- Учинићемо све да се ризик преношења заразе сведе на минимум - поручила је Кисићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Србија и Албанија желе заједничку организацију Европског првенства у фудбалу! Србија и Албанија желе заједничку организацију Европског првенства у фудбалу!
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Најчитаније
  • Најављени прекиди електричне енергије
    4h 28m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    17h 4m
    0
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    2h 24m
    0
  • Нађа Рудакијевић, ученица ОШ „Петар Петровић Његош“, награђена на ликовном конкурсу Црвеног крста
    23h 53m
    0
  • Проба Израела на Еуросонгу: Подигли палестинску кефију па избачени из арене
    15h 18m
    0