BiH dobila ministra koji je ponavljao razred u školi

15.05.2020. 18:48
8
IZVOR: Nezavisne

Imenovanje Miloša Lučića na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH potvrđeno je danas u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Za njegovo imenovanje glasala su 22 poslanika, dok ih je 15 bilo protiv i jedan suzdržan.

Poslanici su najviše prigovora imali na neiskustvo kandidata u oblasti ljudskih prava.

Poslanik Branislav Borenović (PDP) prigovarao je na dužinu trajanja Lučićevog studiranja, što je Lučić objasnio tokom intervjua pred Komisijom za pripremu izbora Savjeta ministara.

Borenović je rekao da glasa protiv, jer je protiv prakse da se mladi ljudi, koji nemaju dovoljno kvalifikacija, imenuju na važne funkcije.

Poslanik SNSD-a Sanja Vulić pojasnila je da nema konkursa, niti posebnih uslova za imenovanje ministra, jer je riječ o politički imenovanom licu koje nosi i političku odgovornost.

- Treba dati priliku Lučiću i uvjerena sam da će on sa svojim timom savjetnika uspješno obavljati posao - rekla je Vulićeva.

Tokom diskusije o ovom kadrovskom rješenju izbila je žestoka rasprava između Sanje Vulić i poslanika SDP-a Zukana Heleza.

Mirjana Marinković Lepić rekla je da neće podržati imenovanje Lučića jer smatra "poraznim da je za poziciju u institucijama BiH potrebna samo stranačka podobnost i da se ne vrednuje obrazovanje".

Poslanik Nermin Nikšić (SDP) rekao je da je imenovanje ustavnopravno regularno i da se s te strane ne može prigovoriti.

On je prokomentarisao i imenovanje zamjenika ministra bezbjednosti Nedeljka Jovića i rekao da podržava njegovu opredijeljenost da treba smanjiti ulazak migranata u BiH, a povećati njihov izlazak iz zemlje.

Poslanik SDS-a Mirko Šarović rekao je da je većina poslanika tokom rasprave ukazala na reference kandidata.

Šarović je dodao da je jasan njegov stav, kao i pozicija SDS-a, kada je riječ o glasanju za predložena imenovanja.

Adil Osmanović (SDA) podsjetio je da je Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara obavila razgovore sa kandidatima, nakon što su prošli sve potrebne provjere Centralne izborne komisije BiH i Agencije za istrage i zaštitu (Sipa). 

Lučića je na funkciju ministra za ljudska prava BiH predložio DNS.

Odgovarajući na pitanje zašto mu je za četvorogodišnju srednju školu trebalo pet godina, izjavio da je ponavljao četvrti razred jer je imao problem s jednim profesorom.

Na pitanje, zbog čega mu ja za okončanje fakulteta trebalo 12 godina rekao je da je pokušao tokom studija graditi bankarsku karijeru, te je nakon toga otišao u Banjaluku gdje je ispolagao ispite.

Komentari 8
 • Generic placeholder image
  Pero 16.05.2020. 06:48
  Sad mi žao što ne ponavljah bar jedan razred. Danas-sutra sam mogao biti ministar. Ovako ... nista.
 • Generic placeholder image
  Deveti krug Limba 15.05.2020. 23:59
  U pravu si-samo je velika bozija volja i velika sreca sto moramo da umremo. Adrenohrom nekima pomaze da se zabludno podmlade dok imaju para-a zatim presusi i mladost i radost! Adrenalin traje mrvu duze od nikotina...
 • Generic placeholder image
  Etika 15.05.2020. 23:56
  Etika je ukinuta u medicinskim skolama. Dusevni mir naci cemo kad umremo. Sad tek shvatam stare ljude kad sami osjete pa legnu-i umru! Pusti me kaze da se odmorim. Crvi jedu sve. Escajg zvecka
 • Generic placeholder image
  Anonimno 15.05.2020. 21:52
  SRAMNO I TUZNO PONAVLJAC DO MINISTRA
 • Generic placeholder image
  Anonimno 15.05.2020. 21:51
  SRAMNO, ZALOSNO, TUZNO, TOLIKO IMAMO PAMETNE OMLADINE STO SU REDOVNO ZAVRSILI SA 10-KAMA A ONO PONAVLJAC I NEZNALICA ZAUZE MJESTO
 • Generic placeholder image
  Dana 15.05.2020. 21:48
  SRAMNO
 • Generic placeholder image
  Dana 15.05.2020. 21:46
  LJUDI MOJI JELI OVO MOGUCE 12 GOD. STUDIRAO DA JE BIO PAMETAN MOGAO JE ZA TO VRIJEME 3 FAKULTETA ZAVRSITI. PA SVARNO TO MOZE SAMO U BIH
 • Generic placeholder image
  Paljanin 15.05.2020. 19:31
  Samo kuga moze pomoci ovom narodu da se oslobodi parazita.
Povezane vijesti
Rasprava o sastavu Savjeta ministara, SDA poziva da se glasa protiv Rasprava o sastavu Savjeta ministara, SDA poziva da se glasa protiv
Svi poslanici SNSD-a će sutra glasati za imenovanje Vijeća ministara Svi poslanici SNSD-a će sutra glasati za imenovanje Vijeća ministara
Političarima se smiješi drastično povećanje plata Političarima se smiješi drastično povećanje plata
Najčitanije
 • Sjećanja Hrešana na dolazak Austrougarske imperije u BiH
  2h 37m
  0
 • Nataši Ćejić potrebna naša pomoć
  11h 45m
  2
 • Đogo: Zabranom podizanja tri prsta završen proces etničkog čišćenja "otvorenog grada"
  8h 22m
  6
 • Noćni uspon na vrh Trebevića (FOTO)
  8h 32m
  1
 • Preminuo glumac Saša Petrović
  12h 28m
  1