Bihać: Pet migranata iz kampa „Bira“ pozitivno na koronu

21.08.2020. 21:37
0
IZVOR: SRNA

Pet migranata iz kampa Bira u Bihaću pozitivno je na korona virus, potvrdila je danas ministarka zdravlja Unsko-sanskog kantona (USK) FBiH Nermina Ćemalović.

- Imamo tri pozitivina migranta plus dva kojima smo radili serologiju i bili su pozitivni, tako da smatramo da su i oni pozitivni. Sad ćemo im raditi PCR testove, tako da možemo slobodno reći da imamo ukupno pet pozitivinih migranata na korona virus, rekla je Ćemalovićeva.

Nadležni u Bihaću navode da bi problem mogao nastati ako se virus pojavi kod migranata koji su van kampova i koji nemaju nikakvu zdravstvenu zaštitu.

Situacija sa migrantima je najteža u Velikoj Kladuši, navodi portal "Kliks".

Ministar zdravlja USK Nermina Ćemalović rekla je za "Radio Slobodna Evropa" kako su juče urađeni "skrining" pregledi svih 555 migranta koji borave u kampu Bira, da će svi oni koji su bili u kontaktu sa oboljelima biti testirani i da su do daljeg u izolaciji.

– "Bira" nema uslova da izolovanim drži pozitivne osobe na korona virus i imali smo situaciju da je migrant koji je bio pozitivan pobjegao iz tog kampa – rekla je Ćemalovićeva.

Zbog toga je Krizni štab donio i odluku da se osposobi karantin u Zdravstvenoj ustanovi, ambulanti ”Gata”, 18 kilometara udaljenoj od Bihaća.

Ovaj karantin trebalo bi, kako kaže Nermina Ćemalović, da bude u funkciji od 1. septembra, a moguće je i prije, ako se situacija pogorša i poveća broj pozitivnih.

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju molitveni pomen sahranjenim na groblju Rezakovina kod Visokog U nedjelju molitveni pomen sahranjenim na groblju Rezakovina kod Visokog
Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    22h 50m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    20h 52m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    19h 45m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    18h 53m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    19h 50m
    0