Biljana Abula – prva žena pilot putničkog aviona

23.02.2020. 11:58
8
IZVOR: Katera

Vjerovatno prva žena pilot sa ovog kraja, Paljanka Biljana Abula nedavno je dobila licencu za upravljanje putničkim avionom i uskoro bi trebala da uniformu stjuardese zamijeni uniformom pilota neke od avio kompanija u svijetu.

Biljana je u svijet avijacije „uplovila“ sasvim slučajno, na poziv prijateljice 2015. godine i prijavila se na konkurs za stjuardesu u „Qatar Airways“ kompaniji, koji je održan u Sarajevu.

- U tom momentu nisam ništa znala o toj kompaniji niti o poslu kojim ću se baviti. Jednostavno, taj poziv je zvučao kao veoma zanimljiv, uzbudljiv i dovoljno da spremim svoj SV i pojavim se na razgovoru za posao - kaže Abula za Kateru.

Slika

Ona kaže da je konkurencija na tom razgovoru bila prilično jaka, te da su se na konkurs prijavili djevojke i momci različitih profila. Ipak, nekoliko mjeseci kasnije, Biljana otpočinje novi život, hiljadama kilometara daleko od svoje porodice i prijatelja.

- Selidba u Dohu me je po prvi put odvojila od porodice i kuće, te uslovila na samostalan život, što je u narednih nekoliko mjeseci bio veliki izazov za mene,  posebno zato što sam u Katar došla u avgustu mjesecu kada su temperature iznosile do 50 stepeni Celzijusovih - ističe Abula.

Ovakav posao sigurno nosi velika odricanja, ali i pruža veliko zadovoljstvo, te vam nudi priliku da „obiđete svijet“, da upoznate različite nacije, kulture, tradicije, da kročite nogom na skoro sve kontinente i da isprobate različite vrste hrane.

- Naši radni dani su uvijek prilično brzi. Probudimo se na jednom kontinentu, a već sljedeći dan smo na drugom. Većinu vremena provedemo u oblacima, radimo letove u trajanju od po dva-tri sata, pa do 18 sati koliko je bio moj najduži let do Oklanda - kaže Abula.

Slika

Kaže da iz svake zemlje, koju je posjetila tokom petogodišnjeg rada kao stjuardesa, nosi posebne utiske i da svaka od njih ima svoje čari, ali da bi uvijek mogla da se vrati u Tbilisi, Baku, Vuindhok, Mombasu i Njujork.

- Avijacija je stil života i to nije samo posao. Jednom kada postanete dio toga, ne želite da idete nigdje drugo. Tako se i ja osjećam, moja ljubav prema avionima se javila već prvog mjeseca po dolasku u Dohu - kaže Abula i dodaje da je tad vidjela sebe u kokpitu „boinga“.

Cijeli proces učenja i prolaska obuke i kursa za pilota putničkog aviona za Biljanu je bio veliki izazov, jer je obuhvatao mnogo sati učenja, polaganja ispita i letenja na trenažnim avionima.

- U julu 2017. godine sam počela trening za let na avionu komercijalnog tipa, a časove sam imala na avionima tipa „Teknam“ i „Cesna“. Moj prvi samostalni let je nezaboravno iskustvo i nešto čega ću se sjećati cijelog života - ističe Abula.

Ona kaže da je neopisiv osjećaj imati kontrolu nad jednom takvom letjelicom, ali i da je proces do dobijanja licence za upravljanje avionom zaista dug i veoma težak.

- Tokom posljednje dvije godine za mene nije bilo slobodnih dana, vremena za izlaske, odlaske kući i cjelokupno slobodno vrijeme sam provodila učeći i pripremajući se za 23 ispita, devet za privatnu pilotsku licencu, a 14 za komercijalnu - kaže Abula.

Slika

Biljana svoj prvi samostalni let u „boingu“ očekuje na jesen, a do tada će nastaviti posao stjuardese u „Qatar Airways“ kompaniji, za koju kaže da je najbolja na svijetu i da sam posao u njoj nosi dosta odgovornosti i izazova.

- Za sve mlade ljude koji razmišljaju o ovom ili o nekom drugom poslu, moja poruka je da ne postoje snovi koji su preveliki, da ne postoji nemoguće ako dovoljno vjerujete i radite na ostvarenju tih snova. Ne dozvolite da vas određuje porijeklo, status, mjesto rođenja, prezime, okolina ili društvo, odredite i gradite sami sebe i imajte strpljenja za sebe - kaže Biljana.

Dodaje da joj je kroz sav ovaj posao, učenje i polaganje ispita za pilota najveća podrška bila porodica, koja joj sve vrijeme od odlaska u Dohu davala „vjetar u leđa“ i vjerovala u nju.

 

Novinar: Miljan Rašević

Komentari 8
  • Generic placeholder image
    BOMBONJER 18.02.2021. 05:49
    BILJO LJEPOTICE NEK TE BOG ČUVA SRETNO.
  • Generic placeholder image
    Bane 01.03.2020. 11:02
    Pilotice kako si ti samo postala pilot ??
    Kad si ti pocela da letis prvi put? Koje je bilo godisnje doba 😊
    Bravo Biljo zelimo ti vedro i mirno nebo sve najbolje.
  • Generic placeholder image
    Petar 23.02.2020. 22:29
    Bljana,želim vam sretan let,vedro nebo,celog života. Dug i zdrav život! Imam kćerku pilota.
  • Generic placeholder image
    Nina 23.02.2020. 21:34
    Biljo samo naprijed,prati svoj san i ne gledaj druge,ponos si za nas kraj i nasu okolinu,a uvijek je bilo i bice ljubomornih ljudi koji ce da ti zavide,samo naprijed svaka cast!
  • Generic placeholder image
    Lela 23.02.2020. 19:02
    Ti, ženo “Pilotice” , čitaj malo bolje, lijepo je napisano “Paljanka Biljana Abula, prva žena pilot sa ovih krajeva..” !
  • Generic placeholder image
    Pilotica 23.02.2020. 13:02
    Prva!?
    Ima nas žena pilota bar 15 koje vec uveliko radimo, a ona je "prva zena pilot" i pocinje da radi na jesen... Ok... 🙄
  • Generic placeholder image
    Ana 23.02.2020. 12:37
    Bravo 👏🏻👏🏻
  • Generic placeholder image
    Nevena 23.02.2020. 12:22
    Bravo Biljo.Neka te zdravlje i sreća prate kroz život!
Povezane vijesti
Sabiha Gokčen – prvi ženski borbeni pilot Sabiha Gokčen – prvi ženski borbeni pilot
Marija Nović: Nebo moja sloboda, a let zadovoljstvo Marija Nović: Nebo moja sloboda, a let zadovoljstvo
Biljana Abula kandidat za "Večernjakovu" osobu godine Biljana Abula kandidat za "Večernjakovu" osobu godine
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    21h 35m
    0
  • Krađa u Palama
    19h 53m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    16h 20m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    19h 8m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    12h 29m
    0