Биљана Абула – прва жена пилот путничког авиона

23.02.2020. 11:58
7

Вјероватно прва жена пилот са овог краја, Паљанка Биљана Абула недавно је добила лиценцу за управљање путничким авионом и ускоро би требала да униформу стјуардесе замијени униформом пилота неке од авио компанија у свијету.

Биљана је у свијет авијације „упловила“ сасвим случајно, на позив пријатељице 2015. године и пријавила се на конкурс за стјуардесу у „Qatar Airways“ компанији, који је одржан у Сарајеву.

- У том моменту нисам ништа знала о тој компанији нити о послу којим ћу се бавити. Једноставно, тај позив је звучао као веома занимљив, узбудљив и довољно да спремим свој СV и појавим се на разговору за посао - каже Абула за Катеру.

Слика

Она каже да је конкуренција на том разговору била прилично јака, те да су се на конкурс пријавили дјевојке и момци различитих профила. Ипак, неколико мјесеци касније, Биљана отпочиње нови живот, хиљадама километара далеко од своје породице и пријатеља.

- Селидба у Доху ме је по први пут одвојила од породице и куће, те условила на самосталан живот, што је у наредних неколико мјесеци био велики изазов за мене,  посебно зато што сам у Катар дошла у августу мјесецу када су температуре износиле до 50 степени Целзијусових - истиче Абула.

Овакав посао сигурно носи велика одрицања, али и пружа велико задовољство, те вам нуди прилику да „обиђете свијет“, да упознате различите нације, културе, традиције, да крочите ногом на скоро све континенте и да испробате различите врсте хране.

- Наши радни дани су увијек прилично брзи. Пробудимо се на једном континенту, а већ сљедећи дан смо на другом. Већину времена проведемо у облацима, радимо летове у трајању од по два-три сата, па до 18 сати колико је био мој најдужи лет до Окланда - каже Абула.

Слика

Каже да из сваке земље, коју је посјетила током петогодишњег рада као стјуардеса, носи посебне утиске и да свака од њих има своје чари, али да би увијек могла да се врати у Тбилиси, Баку, Вуиндхок, Момбасу и Њујорк.

- Авијација је стил живота и то није само посао. Једном када постанете дио тога, не желите да идете нигдје друго. Тако се и ја осјећам, моја љубав према авионима се јавила већ првог мјесеца по доласку у Доху - каже Абула и додаје да је тад видјела себе у кокпиту „боинга“.

Цијели процес учења и проласка обуке и курса за пилота путничког авиона за Биљану је био велики изазов, јер је обухватао много сати учења, полагања испита и летења на тренажним авионима.

- У јулу 2017. године сам почела тренинг за лет на авиону комерцијалног типа, а часове сам имала на авионима типа „Текнам“ и „Цесна“. Мој први самостални лет је незаборавно искуство и нешто чега ћу се сјећати цијелог живота - истиче Абула.

Она каже да је неописив осјећај имати контролу над једном таквом летјелицом, али и да је процес до добијања лиценце за управљање авионом заиста дуг и веома тежак.

- Током посљедње двије године за мене није било слободних дана, времена за изласке, одласке кући и цјелокупно слободно вријеме сам проводила учећи и припремајући се за 23 испита, девет за приватну пилотску лиценцу, а 14 за комерцијалну - каже Абула.

Слика

Биљана свој први самостални лет у „боингу“ очекује на јесен, а до тада ће наставити посао стјуардесе у „Qatar Airways“ компанији, за коју каже да је најбоља на свијету и да сам посао у њој носи доста одговорности и изазова.

- За све младе људе који размишљају о овом или о неком другом послу, моја порука је да не постоје снови који су превелики, да не постоји немогуће ако довољно вјерујете и радите на остварењу тих снова. Не дозволите да вас одређује поријекло, статус, мјесто рођења, презиме, околина или друштво, одредите и градите сами себе и имајте стрпљења за себе - каже Биљана.

Додаје да јој је кроз сав овај посао, учење и полагање испита за пилота највећа подршка била породица, која јој све вријеме од одласка у Доху давала „вјетар у леђа“ и вјеровала у њу.

 

Новинар: Миљан Рашевић

Коментари 7
 • Generic placeholder image
  Bane 01.03.2020. 11:02
  Pilotice kako si ti samo postala pilot ??
  Kad si ti pocela da letis prvi put? Koje je bilo godisnje doba 😊
  Bravo Biljo zelimo ti vedro i mirno nebo sve najbolje.
 • Generic placeholder image
  Petar 23.02.2020. 22:29
  Bljana,želim vam sretan let,vedro nebo,celog života. Dug i zdrav život! Imam kćerku pilota.
 • Generic placeholder image
  Nina 23.02.2020. 21:34
  Biljo samo naprijed,prati svoj san i ne gledaj druge,ponos si za nas kraj i nasu okolinu,a uvijek je bilo i bice ljubomornih ljudi koji ce da ti zavide,samo naprijed svaka cast!
 • Generic placeholder image
  Lela 23.02.2020. 19:02
  Ti, ženo “Pilotice” , čitaj malo bolje, lijepo je napisano “Paljanka Biljana Abula, prva žena pilot sa ovih krajeva..” !
 • Generic placeholder image
  Pilotica 23.02.2020. 13:02
  Prva!?
  Ima nas žena pilota bar 15 koje vec uveliko radimo, a ona je "prva zena pilot" i pocinje da radi na jesen... Ok... 🙄
 • Generic placeholder image
  Ana 23.02.2020. 12:37
  Bravo 👏🏻👏🏻
 • Generic placeholder image
  Nevena 23.02.2020. 12:22
  Bravo Biljo.Neka te zdravlje i sreća prate kroz život!
Најчитаније
 • У Источном Сарајеву 9 лица прекршило забрану кретања
  27.03.2020
  0
 • Објављена имена још 13 особа које су прекршиле мјере кућне изолације
  27.03.2020
  1
 • Објављена имена још 11 особа које су прекршиле мјере кућне изолације
  26.03.2020
  0
 • Заражени вирусом корона пријетио да ће се убити јер је незадовољан смјештајем у СЦ “Никола Тесла”
  26.03.2020
  0
 • Пожар на породичној кући у Војковићима
  27.03.2020
  0