Bjelica: Zloupotreba javnih resursa u političke svrhe

18.09.2020. 18:30
0
IZVOR: opstinasokolac.net

Demanti načelnika opštine Sokolac povodom navoda vezanih za najavljenu izgradnju dijela kanalizacione mreže u MZ ,,Knežina".

Demanti prenosimo u cjelosti.

Povodom sve češćih netačnih izjava pojedinih kandidata za mjesto načelnika i odbornika na predstojećim lokalnim izborima, kao građanin i kao načelnik opštine Sokolac dužan sam da reagujem i demantujem navode vezane za najavljenu izgradnju dijela kanalizacione mreže u Mjesnoj zajednici Knežina (lokalitet Batovo).

Kao načelnik opštine Sokolac reagujem prvenstveno zbog dezinformacija koje se odnose na nemar lokalne zajednice te izjavu da se godinama ne rješava problem odvodnje fekalnih voda. Ovom prilikom napominjem da pomenuti problem nije i ne smije biti politički, već je činjenica da je to problem koji postoji u većini mjesnih zajednica kako naše opštine tako i susjednih opština.

Ovom prilikom ističem da je opština Sokolac spremna da da punu podršku svakom investicionom ulaganju u izgradnju infrastrukture koja će doprinijeti dobrobiti i kvalitetu života svakog građanina naše opštine, bez obzira na političku opredjeljenost. Vezano za izjavu o planiranom početku izvođenja radova na izgradnji dijela kanalizacione mreže u Mjesnoj zajednici Knežina kao načelnik opštine Sokolac, takođe imam obavezu da pomenuta lica upozorim i upoznam sa kompleksnošću rješavanja ovog pitanja.

Očigledno da pojedincima nije poznata zakonska procedura koju je neophodno provesti, a sve u cilju iznalaženja najboljeg tehničkog rješenja u skladu sa materijalnim propisima kojim je regulisana, kako oblast građenja, tako i oblasti zdravstveno – sanitarne zaštite.

S obzirom na to da ovaj problem ne treba i ne može riješiti politika „već isključivo struka“, kako bi se zaštitila slivna područja, a posebno rijeka Bioštica, pozivam sve zainteresovane subjekte da dođu u opštinu Sokolac i da zajedno, u skladu sa projektno – tehničkom dokumentacijom, potrebnim dozvolama te odobrenjima izdatim od nadležnih ograna, pronađemo najbolje tehničko rješenje i isto realizujemo na terenu. Za dobrobit svih nas, a posebno naših građana.

Sva ova obećanja kandidati za odbornike i načelnika opštine vezuju za Šumsko gazdinstvo "Romanija" Sokolac. Ta ideja da projekte poput kanalizacije treba da finansira ovo preduzeće koje u prisustvu direktora ŠG "Romanija" izgovaraju pojedini kandidati za odbornike, nameću pitanje ko zapravo upravlja ovim javnim preduzećem.

Sadašnji direktor ističe da radi na konsolidaciji šumskog gazdinstva i to nakon decenija gubitaka i problema. Upoznat sam da i sada ima više miliona neizmirenih obaveza prema centralnom računu javnog preduzeća, dobavljačima, izvođačima radova, za poreze i doprinose i obaveza prema lokalnoj zajednici.

Pa je zbog toga važno da se naglasi da ovakvim najavama i zloupotrebama ruše autoritet i kredibilitet direktora.

A da i ne naglašavamo da se ovim najavama ide ka zloupotrebi javnih resursa u političke svrhe, što predstavlja potencijalno kršenje zakona.

Da podsjetim, na području MZ Knežina, Opština Sokolac je u poslednjih nekoliko godina uspješno realizovala sljedeće projekte:

– Projekat izgradnje potisno – transportnog cjevovoda PS Vrelo Bioštica – rezervoar Knežina ukupne dužine 2.765,33 metra, a koji je izgrađen u okviru projekta „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj – Snabdijevanje vodom i kanalizacija u opštini Sokolac“ komponenta I, vrijednost radova 300.174.03 KM;

– Projekat rekonstrukcije Glavnog distributivnog vodovoda u selu Kopljevići, vrijednost radova 6.508,71 KM;

– Projekat izgradnje vodovoda u Berkovićima, vrijednost radova 2.424,25 KM;

– Projekat izgradnje primarnog vodovoda u Knežini, vrijednost radova 7.015,32 KM.

– Projekat zamjene kancerogenih cijevi na cjevovodu od mosta u Knežini – Batovo do kuće Bogdana Jovanovića, u dužini od 800 m, vrijednost radova 20.000,00 KM.

Komentari 0
Povezane vijesti
Demanti: "Sarajevo-gas" i "Energoinvest" uopšte nemaju potpisan ugovor, čeka se na FBiH Demanti: "Sarajevo-gas" i "Energoinvest" uopšte nemaju potpisan ugovor, čeka se na FBiH
Demanti povodom teksta „Protiv izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima BiH“ Demanti povodom teksta „Protiv izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima BiH“
Demanti povodom teksta „Ko je donio odluku da se groblje u Beogradskoj ulici proširi do kuća i dječijeg igrališta?“ Demanti povodom teksta „Ko je donio odluku da se groblje u Beogradskoj ulici proširi do kuć...
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    16h 2m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 58m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    15h 2m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    11h 55m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    13h 52m
    0